Müttefikleri, hapisteki muhalefet lideri Maria Kolesnikova'nın yoğun bakıma alınarak ameliyat edildiğini söyledi. Bir başka muhalif siyasetçi olan Viktor Babaryko'nun basın servisi, "Maria, Gomel'deki acil serviste yoğun bakım ünitesinde" dedi.

Kolesnikova'nın babası Alexander Kolesnikov, kızının durumunun ağır ama stabil olduğunu söylerken, doktorların teşhisini veya ameliyatla ilgili diğer ayrıntıları onunla paylaşmadığını da ekledi.

Maria Kolesnikova,

‘GÖSTERMİYORLAR!’

Yaklaşık bir ay önce son hapishane ziyaretinde kızının enerjik ve neşeli göründüğünü söyleyen babanın avukatı, hastaneye kaldırılmadan önce Kolesnikov’un cezaevinde hücreye alındığını söyledi. Avukat, yetkililerin Kolesnikova'yı tutulduğu hapishanede görme taleplerini defalarca reddettiğini de ekledi. 

Maria Kolesnikova

SINIRDIŞI EDİLMEMEK İÇİN PASAPORTUNU YIRTTI

Kolesnikova, Belarus'tan sınır dışı edilmeye direndiği için 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eylül 2020'de ülkenin KGB güvenlik servisi, başına bir çuval geçirip bir minibüse bindirdikten sonra onu Ukrayna sınırına götürdü, ancak sınırda Kolesnikova, sınır dışı edilememek için pasaportunu yırttı.

Kolesnikova, 2020'de Belarus lideri Alexander Lukaşenko’ya karşı tarihi gösterilere liderlik eden Veronika Tsepkalo ve Sviatlana Tsikhanouskaya ile birlikte üçlü kadın liderden biriydi. Lukaşenko’nun altıncı dönem başkanlık iddiasına karşı ülkede büyük mitingler patlak verdi.

Lukaşenko’nun protestoları bastırması, binlerce kişinin tutuklanmasına, aktivistlerin ve gazetecilerin zorla sürgüne gönderilmesine veya hapse atılmasına yol açtı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER