CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun öne sürdüğü başörtüsü teklifini fırsata çevirerek Anayasa değişikliği yapmak için harekete geçen AK Parti, muhalefetin sert tutumu sonrası frene bastı.

Teklif hafta başında Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınırken edinilen bilgiye göre, teklif Anayasa’nın 24’üncü ve 41’inci maddelerinde değişiklikler içeriyor. İktidar, başörtüsü özgürlüğünü Anayasa’ya açıkça yazmak isterken aile kavramı üzerinde de değişiklik planlıyor. Bu düzenlemenin içeriği ise henüz netleşmedi.

BirGün'ün haberine göre, muhalefet partilerinin teklif hakkındaki kararları da netleşti. Böyle bir düzenlemenin Anayasa teklifi şeklinde ele alınmasını doğru bulmayan CHP, Cumhur İttifakı’na kapıları kapattı. Parti içerisinde “ret” oyu verme ya da görüşmelere hiç katılmama seçeneği üzerinde tartışmaların sürdüğü öğrenildi.

AÇILIMCILAR KUMPANYASI

İyi Parti’de de teklife dair TBMM Grup Toplantısı’nda Anayasa değişikliğinin bir araç olduğunu ve iktidarın aslında “yeni açılımlar” peşinde koştuğunu ifade eden İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı Anayasa değişikliği kisvesiyle sokulacak yeni çomaklar ve yeni hasarların tiyatrosuna hepiniz hoş geldiniz” dedi.

Parti içerisinde küçük bir grubun, “Evet oyu vermemiz gerekiyorsa verelim ama bu süreç daha fazla uzamasın” görüşünü dile getirdiği ve partinin en büyük önceliğinin yaklaşan seçimler öncesinde bunun bir koz olarak kullanılmasını engellemek olduğu ifade edildi.

HDP YETERLİ BULMUYOR

Anayasa değişikliği konusunda resmi görüşünü önceki güne kadar açıklamayan HDP de tutumunu duyurdu. Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) alınan kararı açıklayan Parti Sözcüsü Ebru Günay, dar kapsamlı ve yeteri kadar müzakere edilmeyen düzenlemeyi kabul edemeyeceklerini ifade etti. AK Parti ile görüşmelere kapıları kapatmayan Günay, geniş kapsamlı müzakere talebinde bulundu. Sadece Meclis’te grubu olan partiler değil, tüm partilerin muhatap alınmasını isteyen Günay, “Getirin Anayasa’yla Kürtlerin, Alevilerin, mütedeyyin kesimlerin, ezilenlerin, işçilerin, kadınların, gençlerin haklarını güvenceye alalım. Böyle bir değişiklik varsa biz varız" şeklinde konuştu.

'ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA SUNULACAK'

Teklifi TBMM’den geçirmek için gerekli olan 400 oya ulaşamayacağının farkında olan iktidar, 360 oya ulaşıp en azından süreci referanduma taşımayı ve bu yolla konuyu uzatarak seçimlere kadar bu kozu kullanmayı planlıyor. Muhalefetin tavrının da netleşmesinin ardından, Saray yönetiminin bir süre daha bekleyerek tartışmaları izleyeceği öğrenildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da “Önümüzdeki haftalarda sunulacak” dedi.

'GELECEK'TEN DESTEK'

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Anayasa değişikliği teklifi üzerine “Böylesi manevi bir değeri ve onur sembolüne karşı hangi oranda olursa olsun çıkacak hayır oylarının vebali omuzunuzda olacaktır" sözleriyle yeni Anayasa’ya destek sinyalleri verdi.