AK Partinin son dönemlerde döviz fiyatlarını arttıran ve rezevrleri eriten politikaları sonrası 1970’li yıllarda yaşanan döviz krizinde piyasanın kalbinin attığı yerken, daha sonradan Turistlerin ve mücevhercilerin taleplerini gideren bir merkeze dönüşen Kapalıçarşı hakkında yeni bir iddia gündeme geldi. İddialara göre Merkez Bankası piyasadan kendisine hergün 260 milyon dolar aktarıyor.

HERGÜN 5 MİLYAR TL GETİRİYORLAR

İş dünyası döviz satışı için Kapalıçarşı’yı tercih etmeye başlamasının ardından Kapalıçarşı'ya rağbet artarken tersi döviz almak isteyenler ucuz döviz bulabiliyor. Son dönemlerde Merkez Bankası’nın çarşının yeni müşterisi olduğu iddialarından bahsedilirken, avantajlı kurlardan döviz almak için her gün çarşıya 5 milyar TL getirdiği, bu paraların kamuya ait araçlarla taşındığı iddia ediliyor.

'ÇARŞI HAREKETLENDİ'

Kapalıçarşı esnafının aktardıklarına göre, para ve altın taşımak için kullanılan tekerlekli kasaların sayısı esnafa göre son zamanlarda artmış. Konu hakkında konuşan esnaf, “Bu kasalarla para taşıma hep olurdu ama bu aralar biraz fazla olmaya başladı. Çarşı hareketlendi diyebiliriz” ifadelerinde bulundu.

'ZAMAN ZAMAN YOĞUN DÖNEMLER YAŞANIYOR'

İstanbul Ticaret Odası Kuyumculuk Komisyonu Başkanı Ercan Özboyacı'nın açıklamalarına göre ise Merkez Bankası piyasada yok. Özboyacı, “Şirketler bankalardan daha uygun fiyatlar bulduğunda rağbet gösterebiliyorlar. Zaman zaman böyle yoğun dönemler yaşanabiliyor” şeklinde konuştu.

Muhalefetin ekonomi uzmanları ise Kapalıçarşı iddiaları hakkında şöyle konuştu:

CHP Ekonomi Politikaları Başkanı Faik Öztrak: 

"Türkiye “Cumhuriyet” Merkez Bankası’nın Saray’ın kerameti kendinden menkul politikaları sonucu geldiği yer budur."

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz: 

"Piyasa düzenleyicisi olan para otoritesi, sıradan bir piyasa oyuncusuna dönüştü. Merkez’in haftalık verilerine bakınca bu iddialar çok da gerçek dışı değil"

İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz: 

"1970’lere geri döndük. Tanzim kuyrukları, yasaklar derken Merkez Bankası ihtiyaç duyduğu dövizi Kapalıçarşı’dan alıyor."

İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale: 

"Spot piyasa ile Kapalıçarşı arasındaki marj da büyüyor. Bu hayra alamet değil. Ekonomi yönetimindeki cehaletin sonucu eşi benzeri görülmemiş bir krizle sonuçlanabilir."