İkinci yılında kanlı Ukrayna işgaline tüm hızıyla devam eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'nın Belarus'ta taktik nükleer silahlar konuşlandıracağını açıklamasından günler sonra Belarus Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Rusya'nın nükleer bombalarının, ABD ve müttefiklerinin Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko hükümetini devirmeyi amaçlayan bir baskı kampanyasından sonra koruma sağlayacağı ifade edildi.

‘KENDİ GÜVENLİĞİMİZİ SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ’

Bakanlık, "Son iki buçuk yılda Belarus, ABD, İngiltere ve NATO müttefiklerinin yanı sıra Avrupa Birliği üye devletlerinden eşi benzeri görülmemiş siyasi, ekonomik ve bilgi baskılarına maruz kaldı. Bu koşullar, ulusal güvenlik alanındaki meşru endişeler ve bunlardan kaynaklanan riskler göz önüne alındığında, Belarus kendi güvenlik ve savunma yeteneklerini güçlendirerek yanıt vermek zorunda" şeklinde kaydedildi.

Putin, konuşlandırmanın ne zaman yapılacağını belirtmedi, ancak duyurunun gerçekleştirilmesiyle beraber Moskova 1991'de SSCB’nin dağılmasından bu yana ilk kez sınırları dışına nükleer silah konuşlandırmış olacak. 

NÜKLEER SİNYALLER

Belarus'ta nükleer silah konuşlandırma kararı, Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı "özel askeri operasyon" olarak adlandırdığı işgalinden bu yana Moskova'nın Batı'ya verdiği en sert nükleer sinyallerden biriydi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER