Neden bazı insanlar COVID-19 aşılarından sonra yan etkiler görüyor? 

Baş ağrısı, yorgunluk ve ateş gibi geçici yan etkiler, bağışıklık sisteminin canlandığının işaretleri ve aşılara normal bir tepki.

VÜCUT DAVETSİZ MİSAFİRİ ALGILIYOR

İlk dozdan sonra yorgunluk yaşayan ABD Gıda ve İlaç İdaresi aşı şefi Dr. Peter Marks, “Bu aşıları aldıktan sonraki gün, yorucu fiziksel aktivite olan hiçbir şeyi planlamazdım” dedi.

Olan şu: Bağışıklık sisteminin iki ana kolu vardır ve ilki vücut yabancı bir davetsiz misafir algılar algılamaz devreye girer. Beyaz kan hücreleri bölgeye akın eder ve titreme, ağrı, yorgunluk ve diğer yan etkilerden sorumlu olan iltihaplanmaya neden olur. Bağışıklık sisteminizin bu hızlı tepki adımı yaşla birlikte azalma eğilimindedir. Yani, gençlerin yan etkileri yaşlı yetişkinlere göre daha sık bildirmesinin bir nedeni de bu. Ayrıca, bazı aşılar
diğerlerinden daha fazla reaksiyona neden olur. Demek ki herkes farklı tepki veriyor. Her iki dozdan sonra bir veya iki gün hiçbir şey hissetmediyseniz, bu aşının işe yaramadığı anlamına gelmez.

AŞILAMADAN ÖNCE MAMOGRAM TAVSİYESİ

Başka bir can sıkıcı yan etki: Bağışıklık sistemi harekete geçtiği için bazen koltuk altı gibi lenf bezlerinde de geçici şişliklere neden olur. Kadınlar, şişmiş bir düğümün kanserle karıştırılmasını önlemek için Covid-19 aşılamasından önce rutin mamogramları planlamaya teşvik edilir.

Tüm yan etkiler rutin değildir. Ancak dünya çapında uygulanan yüz milyonlarca aşı dozundan ve yoğun güvenlik izlemesinden sonra çok az ciddi risk tespit edildi. 

İnsanlar ayrıca zaman zaman ciddi alerjik reaksiyonlara da sahiptir. Bu nedenle, herhangi bir reaksiyonun derhal tedavi edilebilmesi için herhangi bir tür Covid-19 aşısı aldıktan sonra yaklaşık 15 dakika kalmanız isteniyor.