Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), "Rusya ve Belarus’a yönelik yaptırımlar müzakereye
açık değil. 9 Aralık 2022'deki son Olimpiyat Zirvesi toplantısında oybirliğiyle onaylandı" diye kaydederken, bu yaptırımlar arasında Rusya ve Belarus’tan hiçbir devlet görevlisinin
uluslararası spor etkinliklerine davet edilmemesi ve her iki ülkede de spor etkinlikleri düzenlenmemesi yer alıyor.

UKRAYNA’DAN SERT TEPKİ

Ancak geçen hafta IOC, Asya Olimpiyat Konseyi'nin Rus ve Belaruslu sporculara Asya'da
rekabet etme şansı sunduğunu açıklayarak Kiev'den Rus sporcuların Rusya'nın işgali nedeniyle yasaklanması çağrısında bulunanların tepkisini çekti.

Ukrayna lideri Zelenski, Rusya'nın 2024 Oyunlarında rekabet etmesine izin vermenin, "terörün bir şekilde kabul edilebilir olduğunu" göstermekle aynı anlama geleceğini söyledi. Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak ise, IOC'nin "şiddeti, toplu katliamları, yıkımı teşvik ettiğini" ve Rusya'nın etkinlikteki varlığının ülkeye "soykırımı teşvik etmek için bir platform" vereceğini söyledi.

‘KİMSE PASAPORTU NEDENİYLE ENGELLENEMEZ’

Rusya'nın Olimpiyatlar’a katılımı konusunu büyük ölçüde bireysel spor federasyonlarına teslim eden IOC, "bu ve diğer karalayıcı ifadeleri mümkün olan en güçlü ifadelerle reddediyoruz. Bunlar herhangi bir yapıcı tartışma için temel oluşturamaz" şeklinde bir açıklama yaptı.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana, birçok spor kuruluşu protesto amacıyla Rus takımlarını veya sporcularını askıya aldı. IOC, Rusya'daki etkinliklerin iptal edilmesini ve Rus ve Belaruslu sporcuların tarafsız bir bayrak altında yarışmasına izin verdi.

IOC, geçen hafta paydaşlara danıştıktan sonra "hiçbir sporcunun sadece pasaportu nedeniyle yarışmasının engellenmemesi gerektiğini" açıklamıştı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER