CHP Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü, TBMM Genel Kurulu'nda; "Bu yılın ilk yedi ayında borcundan dolayı elektriği kesilen abone sayısı yaklaşık 237 bin civarındadır. Son bir yılda, meskenlere uygulanan elektrik tarifesi yaklaşık 2 kat, sanayi tarifesi ise 5 kat artmıştır" dedi.
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "CHP olarak Cumhuriyetimizin 2'nci yüzyılında ülkemizi 4.0 endüstri devriminin takipçisi ve tüketicisi değil, geliştiricisi ve üreticisi yapmaya kararlıyız" diye konuştu. CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer ise "Yıllarca çalıştırdıkları dükkanları iflas ettirdiği, ticari hayatlarını sona erdirdiği, borç yükü altında çıkar yol bulamadıkları için intihar eden onlarca esnafımızın vebali Ticaret Bakanlığı ve 20 yıllık AK Parti iktidarının sırtındadır" eleştirisini yaptı.

BÜTÇE KANUN TEKLİFLERİ GÖRÜŞÜLÜYOR

TBMM Genel Kurulu’nda, bugün TBMM, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2021 yılı Kesin Hesap Kanun Teklifleri ve 2023 yılı Bütçe Kanun Teklifleri görüşülüyor. Görüşmeler üzerine söz alan CHP Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü, ekonomik sorunlar nedeniyle yurttaşların elektrik faturalarını ödeyemediğini ifade ederek, "Bugün burada enerji sektörünü yani ekonomi kadar dış politikayı da yakından ilgilendiren ve işlerin iyi yürütülememesi durumunda millî güvenlik sorunu doğurabilecek kadar önemli bir sektörü konuşuyoruz. Gönül isterdi ki bu bütçeye destek verelim fakat bugünkü bütçeye baktığımızda ne esnafımızın siftahsız kapattığı dükkanı için destek ne sanayicinin çarkının dönmesi için destek ne de vatandaşımızın lehine hiçbir şey yoktur. Bu yılın ilk yedi ayında borcundan dolayı elektriği kesilen abone sayısı yaklaşık 237 bin civarındadır. Son bir yılda, meskenlere uygulanan elektrik tarifesi yaklaşık 2 kat, sanayi tarifesi ise 5 kat artmıştır" dedi. 

"TÜRK LİRASI SON ON YILDA 10 KAT DEĞER KAYBETTİ"

Ünlü, enerjideki fiyat artışlarına dikkat çekerek, "Son on yılda mesken tarifesi 7,5 kat, sanayiye uygulanan tarife ise 18 kat artmıştır. İktidar enerjide ithalat bağımlılığını azaltamamış ve teşvik mekanizmasının başlatıldığı yıllarda, makul olan dolara bağlı yenilenebilir enerji destek fiyatlarını bugün uygun seviyelere düşürememiştir. Bu nedenle elektrik üretimimiz dövizdeki değişimden aşırı biçimde etkilenmiştir. Yani tarifelerdeki artışın asıl nedeni iktidarın uyguladığı yanlış ekonomik politikalar nedeniyle Türk lirasının son on yılda 10 kat değer kaybetmesidir" eleştirisini yaptı. 

"DEVRİMİNİN TAKİPÇİSİ VE TÜKETİCİSİ DEĞİL, GELİŞTİRİCİSİ VE ÜRETİCİSİ YAPMAYA KARARLIYIZ"

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise "Dünya yeni bir Sanayi Devrimi yaşıyor. Bu yeni dönemi iyi okuyan devletler, iyi hazırlık yapan milletler yeni dönemin kazananları olacak, hızla zenginleşecekler. CHP olarak Cumhuriyetimizin 2'nci yüzyılında ülkemizi 4.0 endüstri devriminin takipçisi ve tüketicisi değil, geliştiricisi ve üreticisi yapmaya kararlıyız. Temiz enerjiyle, temiz üretimle, temiz fonla tertemiz bir gelecek inşa edeceğiz. Milletimizi orta gelir tuzağından kurtaracağız. Bu büyük hamleyi Türkiye'deki ve dünyadaki tüm bilim insanlarıyla birlikte kuracağımız büyük iş birliğiyle gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

"ÜLKEMİZDE HİÇBİR ÇOCUK YATAĞA AÇ YATMAYACAK"

Bayır, Türkiye’deki ekonomik ve sosyal sorunları CHP’nin iktidar olması halinde çözeceklerini ifade ederken, şunları söyledi: "Ülkemizde hiçbir çocuk yatağa aç yatmayacak. Aile Destekleri Sigortası’yla her aileye bir gelir sağlayacağız. 2030'a geldiğimizde yani bizim iktidarımızda demokrasisi, kurumları ve kuralları güçlü bir Türkiye'de; üreterek zenginleşen, rekabetçi bir Türkiye'de; zenginliği adil paylaşan bir Türkiye’de, temiz ve yeşil bir Türkiye'de fert başına gelirimizi 20 bin doların üstüne çıkaracağız. Milli gelirimizi 2 trilyon doların üzerine taşıyacağız. İhracatımız 600 milyar doları aşacak. Yedi yılda 8 milyon yurttaşımıza iş, aş vereceğiz; işsizliği ve enflasyonu düşürüp tek haneli rakamlara indireceğiz. Bunları yapacak birikimli kadrolara sahibiz."

"İNTİHAR EDEN ONLARCA ESNAFIMIZIN VEBALİ TİCARET BAKANLIĞI VE YİRMİ YILLIK AKP İKTİDARININ SIRTINDADIR"

Ticaret Bakanlığı'nın bütçesi üzerine söz alan CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer; "Ticaret Bakanlığı'nın esnafı koruması, rekabeti sağlaması, ihracatı artırması, üretimi desteklemesi, küçük esnafa kolaylık sağlaması, girdi maliyetlerine ulaşım kolaylaştırması, esnafı koruması beklenirken maalesef, kendi bakanlığını dolandıran, aile şirketine çıkar sağlayan, istifa etme onurunu bile göstermeyip görevden affını isteyen, tüm bu rant düzeninin içinde olmasına rağmen hakkında tek bir dava bile açılmayan eski bakanın korunduğunu üzülerek takip ediyoruz. Unutulmamalıdır ki kim bu duruma sessiz kalıyorsa, bu işte suç ortağıdır. Yalnız hiç kimse kusura bakmasın yıllarca çalıştırdıkları dükkanları iflas ettirdiği, ticari hayatlarını sona erdirdiği, borç yükü altında çıkar yol bulamadıkları için intihar eden onlarca esnafımızın vebali Ticaret Bakanlığı ve yirmi yıllık AKP iktidarının sırtındadır" sözleriyle AKP iktidarını eleştirdi. 

"SARAY İKTİDARI TARİHİN EN DEĞERSİZ HALİNE GETİRDİ PARAMIZI, TÜRKİYE'NİN İTİBARINI YERLE BİR ETTİ"

Sümer, başka ülkelerden Türkiye'ye alışverişe gelenlerin görüntülerini TBMM Genel Kurul kürsüsünden göstererek; "Saray iktidarının Türkiye'yi getirdiği durumu üzülerek sizlerle paylaşmak istiyorum. Bakın, bu 1'inci fotoğraf Van Kapıköy Sınır Kapısı; İranlılar akın akın alışveriş yapmaya geliyorlar. 2'nci fotoğraf Artvin Sarp Sınır Kapısı; Gürcistan'dan Türkiye'ye alışveriş kuyruğu. 3'üncü fotoğraf ise Edirne Kapıkule Sınır Kapısı. Ulus pazarında Bulgarlar ve Yunanlılar Türkiye'yle alay ederek alışveriş yapıyorlar. Bütün sınır ve çevre illerimizde aynı durum söz konusu maalesef, peki neden? Çünkü saray iktidarı tarihin en değersiz hâline getirdi paramızı, Türkiye'nin itibarını yerle bir etti" dedi.