Gezi davası kapsamında 2 bin günü aşkın süredir tutuklu bulunan Osman Kavala, seçim sonuçlarının yargıda ve kamu kurumlarında insan haklarına saygılı bir yapılanmaya yol açmasını umduğunu belirterek af söylentileri ile ilgilenmediğini söyledi.

Seçimlere ve Gezi davasının sonuçlarına ilişkin Artı Gerçek'e değerlendirmelerde bulunan Kavala, "Benim serbest kalmamam için yapılanlar, hukuku dolanarak, hukuk ilkelerini çiğneyerek siyasi amaçlar için yargının kullanılmasının çok çarpıcı örneklerinden. Bağımsız davranan, hukuk ilkelerine riayet eden yargıçlarımız yok değil, ancak iktidarın taraf olduğu davalarda, yargıçların, mahkeme heyetlerinin değişmesiyle sonunda iktidarın istediği kararlar veriliyor, bağımsız yargıçların etkisi karşı oy yazıları kaleme almanın ötesine geçemiyor" yorumunu yaptı. 

'DEMİRTAŞ'IN TUTUKLULUĞUNUN SÜRDÜRÜLMESİ AÇISINDAN BENZER'

Kavala, hakkındaki yargılamada delil yokluğuna bir kez daha dikkat çekerek, "Bu tür gösteri davalarında, hedef alınan kişilerin ağır suçlar işlemiş oldukları algısının yaratılması için onların cezaevinde olmaları, orada tutulmaları gerekiyor. Aksi takdirde, delile dayanmayan suçlamaların hiçbir inandırıcılığı kalmayacak. Cumhurbaşkanı cezaevinde bulunmamı suçluluğumun kanıtı olarak gösterdi. Sanırım Demirtaş’ın tutukluluğunun sürdürülmesi ve Kobane davasının da iktidar açısından benzer bir işlevi var" dedi.

'NORMAL KARŞILAYABİLMEM MÜMKÜN DEĞİL'

Hakkındaki beraat kararlarını hatırlatan Kavala, tutukluluğunun hukuksuz biçimde sürdürülmesine tepki gösterdi. Sadece kendi yaşadıkları için değil, benzer şekilde tutuklu bulunan diğer isimlerin yargılanma süreci için de "Normal karşılayabilmem mümkün değil" diyen Kavala, "Yargının içine düştüğü durumdan endişe duyuyorum, buna yeterli tepki gösterilmemiş olmasına da üzülüyorum" sözleriyle kaygısını dile getirdi.

'DÜZGÜN ÇALIŞMA KAPASİTELERİ DUMURA UĞRATILDI'

AFAD ve Kızılay'a yönelik eleştiriler hakkında da konuşan Kavala, "Bunların durumu, siyasi müdahalenin hayati önemde işlevleri olan kurumları nasıl etkilediğini, düzgün çalışma kapasitelerini dumura uğrattığını gözler önüne serdi. Benzer bozulmayı başka özerk kurumlarda da gözlemlemek mümkün" dedi.

Kavala, bu kapsamda öneri de sunarak "Düzelmenin olabilmesi için keyfi uygulamalara izin vermeyen, demokrasi ve hukuk kurallarına tam manasıyla riayet eden anlayışın kamu kurumlarında hakim hale gelmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'KUŞKUSUZ HDP VE TİP DE KATILACAKTIR'

14 Mayıs'a doğru siyasi partilerin vaatlerini de değerlendiren Kavala, "Millet İttifakı'nın hazırlamış olduğu ortak belgede yargının bağımsız ve evrensel hukuk normlarına göre çalışır hale getirileceği, insan onuruna değer veren bir anlayışın temel alınacağı belirtiliyor. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için gereken düzenlemelere, örneğin hakimler ve yargıçlar kurulunun bağımsız hale getirilmesine, kuşkusuz HDP ve TİP de katılacaklardır. Bu konularda muhalefetin uyum içinde olacağını hatta daha önce iktidar bloğu içinde yer almış bazı siyasetçilerden de destek vereceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

'SİNDİRİLEBİLECEK TÜRDEN UYGULAMALAR DEĞİL'

Kavala, seçim öncesi 'siyasi af' yorumlarına da 'ilgilenmiyorum' yanıtını verdi. 'Seçimden sonra iktidar değişirse, yargıdaki iklimin de kısa sürede değişeceğini' söyleyen Kavala, seçim sonrası için "Hukuksuz uygulamalar talep edilmeyeceğinden, bunları yapanlar siyaset tarafından korunmayacağından, yargıdaki iklimin kısa sürede değişeceğini tahmin ediyorum. Gezi davası kararları düzgün işleyen bir hukuk sisteminde kabul edilebilecek, sindirilebilecek türden uygulamalar değil. Bozulmaları, bu davanın yeniden görülmesi kaçınılmaz" dedi.