RTÜK tarafından Show TV’de yayınlanan ‘Kızılcık Şerbeti’ dizisine verilen beş program durdurma cezasına Oyuncular Sendikası’ndan tepki geldi.

Oyuncular Sendikası, RTÜK’ün kararını ‘sansür’ olarak nitelendirerek, karardan dönülmesi çağrısında bulundu.

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN TEPKİ GÖSTERİLDİ

RTÜK, dizinin bazı sahnelerinde ‘kadına şiddetin özendirildiği’ gerekçesiyle kanala beş kez yayın ve program durdurma ile üst sınırdan idari para cezası vermişti.

Dizinin başrol oyuncuları ve izleyicileri sosyal medya üzerinden ‘RTÜKKızılcıkŞerbetineDokunma‘ diye etiket açarak kampanya başlattı.

Oyuncular Sendikası, 5 kez program durdurma kararını ‘sansür’ olarak değerlendirdi.

'TEKNİK EKİPLER HAYATLARINI NASIL DEVAM ETTİRECEK?'

Sendikadan yapılan açıklama ise şöyle:

Toplumun kutuplaştırıldığı, kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin arttığı, 6284 sayılı kadına karşı şiddetin önlenmesi kanununun yürürlükten kaldırılmasının konuşulduğu günlerde, söz konusu dizideki eleştirel sahnelerin ‘kadına şiddet’ olarak algılanmasını hayretle takip ediyor ve bu sansürü kabul etmiyoruz.

Oyuncular Sendikası olarak soruyoruz: Yayının durdurulma süreci boyunca hem oyuncuların hem de teknik ekibin maddi ve manevi olarak mağduriyetleri nasıl giderilecektir? Bu süre boyunca çalışmayacak olan oyuncular ve teknik ekipler hayatlarını nasıl devam ettireceklerdir?

'OYUNCULARIN ÇALIŞMA HAYATLARINI DOĞRUDAN ETKİLEMEKTEDİR'

Sansür; oyuncuların çalışma hayatlarını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle karardan vazgeçilmeli, sanatsal ifade özgürlüğünün önündeki engellemeler son bulmalıdır.