Papa Francis, Bir Cizvit dergisi olan America’ya verdiği bir röportajda, "en acımasız" birliklerin genellikle Çeçenler ve Buryatlar olduğunu söyleyerek 1930'larda Ukrayna'da Kremlin'in neden olduğu Holodomor Kıtlığı’nı da soykırım olarak nitelendirdi. 

Papa Francis'e Rusya'yı savaş için doğrudan kınama konusundaki isteksizliği sorulunca, "askerlerin zulmü hakkında çok fazla bilgi" aldığını söyleyerek "Genel olarak, en zalimler belki de Çeçenler, Buryatlar ve benzeri gibi Rusya'dan gelen ancak Rus geleneğinden olmayanlar" dedi. Papa, "işgal edenin Rus devleti olduğunu" ekledi.

‘BİZ BİR AİLEYİZ’

Devlet kontrolündeki haber kuruluşu RT'nin haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova yorumları kınayarak "Bu artık Rus düşmanlığı değil, adını bile koyamayacağım düzeyde bir sapkınlık" dedi. Zakharova daha sonra Telegram'da "Biz Buryatlar, Çeçenler ve çok uluslu ve çok mezhepli ülkemizin diğer temsilcileriyle bir aileyiz" diye yazmıştı.

BURYATLAR KİMDİR? 

Rusya, farklı etnik ve dini gruplara sahip birçok cumhuriyet içerirken, halkın çoğunluğu Ortodoks mezhebine mensup Hristiyanlardan oluşuyor. Doğu Sibirya'da bulunan Buryatya’da yaşayan Moğol bir etnik grup olan Buryatlar, geleneksel olarak Budist ve Şamanizm temellerine dayanan inançlara sahip. 

HOLODOMOR KITLIĞI

1932-1933 yıllarında SSCB sınırlarında yaşanan Holodomor Kıtlığı veya Ukrayna Kırımı olarak adlandırılan feci dönem, şimdiki Ukrayna ve Rusya'nın Kuban bölgesinde suni olarak yaratılan kıtlık sebebiyle yaklaşık olarak 8 milyon insanın öldüğü olaylardan oluşuyor. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER