Emeklilik yasası sonrası ortalığın karıştığı Fransa'da sokaklar bir kez daha yangın yerine döndü. Başkent Paris'te toplanan kalabalığa polis orantısız güçle müdahale etti. O anlar kameraya yansırken görüntüler sosyal medyada tepki çekti.

Fransa'da tepki çeken ve emeklilik yaşının kademeli olarak 64'e çıkarılmasını içeren reforma ilişkin yasa tasarısının nihai metni ikinci kez Senato'da görüşülmesinin ardından geçtiğimiz günlerde kabul edildi.

GÖSTERİLERE BİNLERCE KATILDI


Yasanın kabulüyle birlikte binlerce Fransız Paris'i birbirine kattı. Eylemciler birçok dükkan araba ve evi ateşe verip hükümet karşısı sözler söyledi. Protestolar yoğun olarak Paris, Lyon, Marsilya ve Nante kentlerinde yaşandı. Protestocular Macron'u evini basmakla tehdit etti.


MİLLETVEKİLLERİ: SOKAKTA GÖRÜŞÜRÜZ!


Macron, geçtiğimiz Salı günü parlamentoda yapılan güven oylamasını az bir farkla da olsa kazandı. Sol partilerin girişimiyle yapılan ilk güven oylamasının başarısız olması sonrası, bu partilerin vekilleri 'Sokakta görüşürüz' yazılı dövizler açtı. Yasanın önünde engel kalmamasıyla, protestolar daha da yoğunlaştı.

43 YIL ÇALIŞMALARI GEREKECEK


Tartışmalı yasaya göre Fransa’da bu yıl eylül ayından itibaren emeklilik yaşı her yıl yılda 3 ay kademeli olarak artırılacak, emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030’da ise 64 yıla ulaşacak.


PARİS KARIŞTI


Tüm bu gelişmeler yaşanırken gün içerisinde Paris tekrar karıştı. AFP tarafından servis edilen görüntülerde Fransız polisinin göstericilere sert müdahalesi dünyada gündem oldu.

Polislerin kaldırımdaki göstericilere copla sert müdahalede bulunduğu anlar kameraya yansıdı. Sosyal medyada hızla yayılan görüntüler tepki çekti. Başkentte 5 bin 500 polisin görev yaptığı gösterilerde 78 kişi gözaltına alındı.


POLİSTEN ORANTISIZ MÜDAHALE


Öte yandan kameraya yansıyan bir başka anda ise kalabalık bir polis grubunun bir göstericiye çarpıp düşürdüğü ve sert müdahale uyguladığı görüldü. O anlar anbean objektife yansırken dünyada manşet olacak görüntüler ortaya çıktı.


17 ADLİ SORUŞTURMA


Fransa Ulusal Polis Soruşturma Birimi (IGPN) tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, emeklilik reformuna karşı gösterilerin başladığı Ocak ayından bu yana polislere yönelik 17 adli soruşturma başlatıldığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise emeklilik reformuna ilişkin yasa tasarısının parlamentoya sunulmadan kabul edildiği 16 Mart'tan bu yana polislere yönelik 11 soruşturma açıldığını açıkladı.