ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) gizli belgelerini ifşa etmekle suçlanan zanlı Jack Dougles Teixeira, dün Boston'da mahkemeye çıkarıldı.

21 yaşındaki Teixeira, Cuma günü federal yargıcın huzuruna hapishane üniforması içerisinde, prangalı bir şekilde çıktı. Mahkeme salonundaki bir kişinin "Seni seviyorum Jack" diye bağırması üzerine zanlı, “Ben de seni baba" yanıtını verdi.

Teixeira, istihbarat ve savunma bilgilerini sızdırmak suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. Teixeira, ilk suçlama için 10 yıla kadar, ikincisi için beş yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. Teixeira’ya mahkeme bir avukat atayacak.

SON SÜREÇTE NELER YAŞANDI?


Sızan düzinelerce belge, ABD'nin Ukrayna'daki savaşla ilgili değerlendirmelerini ve ABD’nin müttefikleri hakkındaki hassas bilgileri ortaya dökmüştü.

Sızıntılar Washington yönetimi için utanç kaynağı olmuş ve gizli bilgilerin güvenliği konusunda yeni soruları da gündeme getirmişti.
Teixeira, Perşembe günü ailesiyle birlikte oturduğu evde Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından gözaltına alınmıştı.

Massachusetts eyaletinin Dighton kentindeki evinden zırhlı araca bindirilerek götürülen Teixeira’nın evinde de arama yapıldı.


FBI'dan yapılan açıklamada, “Ülkemizin ulusal güvenliğini riske atan ve ülkemizin güvenine ihanet edenlerden hesap sormaya kararlıyız” denildi. Teixeira’nın Massachusetts Ulusal Hava Muhafızları’nda görevli olduğu bildirildi.

SIZDIRILAN GİZLİ BELGELERDE NELER VAR?


1 Mart’ta Discord uygulamasında paylaşılan belgelerde ABD’nin Ukrayna, Güney Kore ve Türkiye gibi müttefiklerine ait bilgiler yer alıyordu.

Güney Kore hakkındaki belgelerde, bu ülkenin Ukrayna savaşına daha fazla destek verme konusundaki iç tartışmaları ifşa olmuştu.

Bir diğer belge, Ukrayna’da hangi Batılı ülkenin kaç özel birliği olduğunu içeriyordu.
Belgelerde ABD’nin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres'in Rusya'ya çok yumuşak davrandığını düşündüğü de ortaya çıkmıştı.

BBC Türkçe