ABD’li savunma yetkilileri, balonun yüksek irtifada uçarak ABD hava sahasına girmesinden bu yana birkaç gündür izlendiğini söyledi. İnsanlı uçaklar da dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle izlendi ve son olarak ABD nükleer füzelerinin bulunduğu Montana üzerinden geçerken takip edildi.

casus balonu

YETKİLİLER HEMEN HAREKETE GEÇTİ

Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Balon şu anda ticari hava trafiğinin oldukça üzerinde seyrediyor ve yerdeki insanlar için askeri veya fiziksel bir tehdit oluşturmuyor. Bu tür balon aktivitelerinin örnekleri, son birkaç yılda daha önce gözlemlendi. Balon tespit edildikten sonra, ABD hükümeti hassas bilgilerin toplanmasına karşı önlem almak için hemen harekete geçti” diye kaydedildi.

Olay, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in bu hafta sonu Xi Jinping ile görüşmesinin planlandığı Çin ziyaretinin hemen öncesinde gerçekleşti. Gezi resmi olarak duyurulmadı, ancak hem Pekin hem de Washington yönetimleri ziyaretten bahsediyor.

DURUM BIDEN’A BİLDİRİLDİ

ABD’den üst düzey bir savunma yetkilisi, ABD'nin Çinli yetkililerle birden fazla kanal aracılığıyla görüşüldüğünü ve konunun ciddiyetini iletildiğini söyledi. Pentagon yetkilileri, Çin’in olduğuna dair kanıtlar olduğunu ve Joe Biden'a durum hakkında bilgi verildiğini söyledi. Başkan askeri seçenekleri hesap ederken, düşürülmesi durumunda yerdeki insanlara zarar verme tehlikesinin çok büyük olduğuna karar verildi.

Karardaki bir diğer faktör de, Montana'daki nükleer tesislerin üzerinden uçuyor olmasına rağmen, uydulardan toplanamayan herhangi bir istihbarat topluyor gibi görünmemesiydi, bu nedenle Çinliler için pek bir faydası olmayacağına karar verildi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER