ABD Savunma Bakanlığı’na ait belgelerin sızdırılması sonrası ABD'de kriz devam ederken, ortaya çıkan belgelerde Rusya-Ukrayna arasındaki savaşta yapılması olası hamleler ve planlar ABD basını tarafından gün yüzüne çıkarıldı. NBC News, sızan gizli belgelerin 50’den fazlasının ele geçirildiğini ve “Çok Gizli” (Top Secret) ibaresiyle tutulduğunu duyurdu. 

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI İLE İLGİLİ FAALİYETLER VAR

Ortaya çıkan belgelerde Güney Kore ve İsrail gibi müttefikleri üzerinde ABD’nin yaptığı casusluk faaliyetleri ve Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili gizli değerlendirme ve analizlerin de yer aldığı belirtildi. Belgelerin ilk olarak Mart ayında sızdığı belirtilirken ABD’li yetkililer sızıntının kaynağı ile ilgili incelemelere devam ettiklerini duyurdu. Veri ve belge sızıntısının 2013’te Ulusal Güvenlik Ajansı’nda görevli Edward Snowden’ın yaptığı sızıntının çok daha küçük çaplısı olduğuna da değinildi.

TÜRKİYE MODELİ

Türkiye ile ilgili dikkat çeken bir detay ortaya çıktı. NBC News’ün aktardığı belgelerde 28 Şubat tarihli bahsedilen detaylarda İsrail’in Ukrayna’ya “ölümcül yardım” göndermek için olası senaryoların mercek altına alındığı kaydedildi. İsrail’in Kiev ve Moskova arasında bir denge politikası izlediğine dikkat çekilirken “Gizli” ibareli belgede İsrail’in Ukrayna’ya Javelin ya da benzeri bir füze sistemi göndermesinin gündeme geldiği aktarıldı.

'BARIŞ ÇAĞRISINDA BULUNABİLİR'

Ortaya çıkan belgelerde, “İsrail’in yapabileceği en olası senaryo ABD baskısı altındaki Türkiye modeli olabilir” denildi. Belgede, “Ankara’nın yaptığı gibi İsrail de ölümcül savunma sistemi satabilir ya da üçüncü parti kuruluşlar aracılığıyla silah sağlayabilir. Bu sırada da açıkça barış yapılması çağrısında bulunabilir ve arabuluculuk çabaları önerebilir” şeklinde ifadelerin kullanıldığı belirtildi.
(Sözcü)