Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo’nun 7 Aralık 2022'de Kongrede görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protestolar, bir süre durulduktan sonra yeniden devam etti.

Binlerce göstericinin sokaklara çıktığı ülkede hükümet karşıtları eski Cumhurbaşkanı Castillo'nun sonrasında Cumhurbaşkanı olan Dina Boluarte'in istifasını, gözaltında bulunan Castillo'nun serbest bırakılmasını, Kongre'nin kapatılmasını ve erken seçim talebinde bulunuyor.

POLİS TANKINI ATEŞE VERDİLER

İngiliz haber ajansı Reuters, protestocuların havaalanını ele geçirmeye çalıştığını ve polisin onları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığını bildirdi. Yerel basında çıkan haberlere ve sosyal medyada dolaşan görüntülere göre, göstericiler Cuma günü geç saatlerde Peru'nun Puno bölgesindeki Juliaca'da bulunan Inca Manco Capac havaalanının dışında bir polis tankını ateşe verdi.

GÖSTERİLER İKİ HAFTA ARADAN SONRA YENİDEN ALEVLENDİ

Yeni Cumhurbaşkanı Boluarte'ye karşı gösteriler iki haftalık bir aradan sonra bu hafta yeniden başladı. Aralık ayında Castillo'nun görevden alınması, tutuklanması ve gözaltına alınmasının ardından 22 kişinin ölümüne yol açan şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.

Puno'daki haber kaynakları Cuma günkü protestolarda 15 kişinin yaralandığını bildirdi. Polis Cumartesi günü yaptığı açıklamada, çatışmalarda üç polis memurunun yaralandığını ve tedavi için başkent Lima'ya uçtuğunu söyledi. Sağlık bakanlığı, protestoların Çarşamba günü yeniden başlamasından bu yana 40'tan fazla kişinin yaralandığını söyledi.

Juliaca havaalanını işleten Andean Airports of Peru'ya göre "şiddet eylemleri ve güvenlik eksikliği nedeniyle" havaalanı hizmetleri askıya alındı.

Protestocular Aralık ayında Peru'daki üç havaalanını geçici olarak kapatmaya zorlamıştı.

CASTİLLO'NUN GÖREVDEN ALINMASI

Eski Peru Cumhurbaşkanı Castillo, Kongre tarafından 7 Aralık'ta "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden azledilmişti.

Castillo'nun ayrıca "kamu fonksiyonlarını gasbetmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve anayasal düzeni ihlal etmeye" çalıştığı ileri sürülmüştü.

Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından gözaltına alınmıştı.

Castillo'nun 7 Aralık'ta Kongrede görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından ülke genelinde protestolar başlamıştı.

ERKEN SEÇİM ÖNERİSİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Boluarte, Castillo'nun görevinden alınmasının ardından ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak 8 Aralık'ta yemin etmişti.

Boluarte, 11 Aralık'ta siyasi çatışmanın sona ermesi için erken seçim önerisinde bulunacağını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM), 12 Aralık'ta, Peru'da devam eden hükümet karşıtı protestolarda şiddetin arttığını ve durumun daha da kötüye gidebileceğinden endişe duyulduğunu bildirmişti.

Ülkede protestoların devam etmesi üzerine 14 Aralık'ta OHAL ilan edilmişti.(HalkTV)