Gürcistan’da iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi’nden yapılan açıklamada, "Desteklediğimiz yasa tasarısını hiçbir çekince olmaksızın koşulsuz olarak geri çekeceğiz” denilerek toplumdaki "yüzleşmeyi" azaltma ihtiyacına işaret edildi.

RUSYA BENZETMESİ

Tasarı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların "yabancı ajan" olarak nitelendirilmelerini veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını gerektirecekti. Gürcü Rüyası daha önce yasanın ülkenin en güçlü kurumlarından biri olan Gürcü Ortodoks Kilisesi'ni eleştirenlerin maskesini düşürmek için gerekli olduğunu söylemişti.

Önüne gelirse veto edeceğini söyleyen Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zourabichvili de dahil olmak üzere yasa tasarısına karşı çıkanlar, bunu muhalefeti bastırmak için kullanılan 2012 Rus yasasıyla karşılaştırdı. Gürcistan hükümeti, mevzuatın 1930'lardan beri yürürlükte olan ABD yabancı ajan yasalarına göre modellendiğini söylüyor.

‘AB’YE ALMAM’ SÖYLEMİ

AB yetkilileri tasarıyı kınadıktan ve Gürcistan'ın bloğa katılma yolunu zorlaştıracağını söyledikten sonra, yasa tasarısı Gürcistan'ın AB üyeliğini destekleyenleri kızdırmıştı. Geçen yıl Avrupa Birliği, tıkanan siyasi ve yargı reformlarını gerekçe göstererek Moldova ve Ukrayna'nın yanı sıra Gürcistan'a aday statüsü vermeyi reddetmişti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER