1 yılı aşkın süredir devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde çarpıcı bir gelişme yaşandı. ABD tarafından duyurulan olay dünyada manşet oldu.

Aylardır devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Putin cephesinden üst üste kötü haberler geliyor. İşgal planları beklediği gibi gitmeyen Rus ordusu, son 400 günde 220 bin profesyonel askerini cephede kaybetti.

Batıdan gelen tank ve silah desteğiyle beraber Rus ordusu iyice sıkıştı. Putin savaşı Ukrayna'nın doğusuna sürükledi ve cephe hattında hala çatışmalar devam ediyor. Rusya'nın son umudu ise Bakhmut. Aylardır çatışmaların devam ettiği şehri Rus ordusu sonunda kuşattı bölgenin kısa sürede el değiştirmesi beklenirken Ukrayna ordusu şehri savunmayı sürdürüyor.


'BATI İŞGAL HAZIRLIĞINDA'


İngiliz Dailymail gazetesinde yer alan haberde Lukaşenko hiç bir kanıt sunmadan Batı'nın ülkesini yok etmek istediğini ve bir işgal hazırlığında olduğunu öne sürdü. Lukaşenko konuyla ilgili şu ifadeyi kullandı:

'Batı Polonya sınırında askeri hazırlık içerisinde, Beyaz Rusya'yı işgal etmeye hazırlanıyor. Sözlerime güvenin, sizi aldatmıyorum'


3. DÜNYA SAVAŞI UYARISI


Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna'daki savaşın "endişe verici ve tehlikeli" olduğunu söyledi. Orban, yeni ve daha güçlü silahların kullanımı konusunda giderek daha fazla karar alındığını ve Batı’nın Ukrayna’ya daha modern ekipman göndermeye devam ettiğini söyledi. Orban, "Avrupa ve ABD liderlerinin bazılarının, her şeyin böyle devam etmesi halinde Üçüncü Dünya Savaşı çıkacağına ilişkin ifadeleri abartılıymış gibi gelebilir ama bu gerçek bir tehdit” ifadelerine ver verdi.


AKILALMAZ TEKLİF


Tüm bu gelişmeler yaşanırken ABD'den çok konuşulacak bir açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby tarafından yapılan açıklamada gıda krizi ile boğuşan Kuzey Kore'nin Rusya'dan silah karşılığı yemek ithal ettiğini duyurdu. Kirby konuyla ilgili şöyle dedi:

'Rusya'nın Kuzey Kore'ye bir heyet göndermeye çalıştığını öğrendik. Cephane ve silah karşılığında Kuzey Kore'ye yiyecek teklif ettiler'


KUZEY KORE'DE YAŞANAN BÜYÜK GIDA KRİZİ


Kuzey Kore için gıda kıtlığı görülmedik bir durum değil. Ancak sınır kontrolleri, kötü hava koşulları ve yaptırımlar, koşulları yıllar içerisinde daha da ağırlaştırdı. Devlet medyası, üst düzey hükümet yetkililerinin bu ayın bir araya gelerek, tarım politikalarında “kökten değişikliği” tartışacaklarını bildirdi.

Ülkenin resmi haber ajansı KCNA, tarımda sorunların ağırlaştığı bir dönemde bu toplantının “çok ciddi ve acil bir görev” olduğunu kaydetti. Güney Kore Birleşme Bakanlığı’nın da gıda kıtlığı konusunda alarm verdiği ve Dünya Gıda Programı'ndan (WFP) yardım istediği belirtiliyor.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ HER ŞEYİ ORTAYA ÇIKARDI


Uydulardan elde edilen verilere göre Kuzey Kore 2022'de 2021'e göre 180 bin ton daha az gıda üretti. WFP Haziran ayında yayımladığı raporda, kuraklık ve sel gibi sert hava koşullarının hem kış hem de ilkbahar döneminde üretimi olumsuz etkileyebileceğine dair endişelerini dile getirdi. Devlet medyası da geçen yılın sonlarında yayımladığı bir haberde, ülkenin "en kötü ikinci" kuraklığını yaşadığını bildirdi.