15 ülkede binden fazla kadın gazeteciyle röportaj yapan akademisyenler, katılan gazetecilerin büyük çoğunluğunun çevrimiçi taciz ve tehditlere maruz kaldığını tespit etti.

Sosyal medya şirketlerini, kadınlara karşı nefreti tetiklediği tespit edilen algoritmaları elden geçirmeye ve toplumsal cinsiyete dayalı çevrimiçi şiddet faillerinin platformdan kaldırılması ve cezalandırılması için çağırdılar.

HÜKÜMETLER GÖREVE

Raporun yazarları, haber endüstrisi ve dev teknoloji şirketlerinin yanı sıra hükümetleri de "kadın gazetecilere yönelik bir çevrimiçi şiddet krizi" olarak nitelendirdikleri durumla başa çıkmak için daha fazlasını yapmaya çağırıyor.Rapor, dünya çapında üretken ve sürekli çevrimiçi şiddetle başa çıkmaya çalışan kadın gazetecilerin karşılaştığı zorlukları aydınlatıyor. 

Görüşülen kişiler arasında, milyonlarca Facebook kullanıcısına ait kişisel verilerin İngiliz danışmanlık firması Cambridge Analytica tarafından büyük ölçüde siyasi reklamcılık amacıyla nasıl gizlice toplandığını ifşa eden ödüllü gazeteci CaroleCadwalladr da vardı.Ekibin analizi, Cadwalladr'ın Aralık 2019 ile Ocak 2021 arasında 10 bin 400 ayrı bariz suistimal vakasının hedefi olduğunu buldu.

Kadın gazeteciler anlattı: Cinsiyetçilik, erbilmişlik, laubalilik… | Medya  ve Hukuk Çalışmaları Derneği

Uluslararası Gazeteciler Merkezi (ICFJ) ve Sheffield Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya dayanan rapor, aynı zamanda dijital taciz ve tehditlerin çevrimdışı saldırılara nasıl yol açtığını göstererek çevrimiçi-çevrimdışı şiddet gidişatını da haritalıyor. 

NEREDEYSE TAMAMI ŞİDDETE MARUZ KALDI

Araştırma, küresel olarak, ankete katılan kadın gazetecilerin yaklaşık dörtte üçünün işleri sırasında çevrimiçi şiddete maruz kaldığını ortaya koydu.Ölüm tehditleri de dahil olmak üzere fiziksel şiddet tehditleri yüzde 25 ve cinsel şiddet yüzde 18 olarak belirlendi. Yüzde 13'ü çocuklar ve bebekler de dahil olmak üzere kendilerine yakın olanlara yönelik şiddet tehditleri olduğu da belirtildi. Diğer yandan, ankete katılan kadın gazetecilerin yüzde 48’i, istenmeyen sosyal medya mesajlarıyla taciz edildiğini bildirdi. (Guardian)