14 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için geri sayım devam ederken Cumhurbaşkanı adaylarınında başvuruları başladı. Seçime sayılı günler kala Uluslar arası medya kuruluşlarıda Türkiye'de yapılacak olan seçimler ile alakalı haberler ve analizlerini paylaşıyor.

20 YILLIK İKTİDARIN EN BÜYÜK SINAVI

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, seçim öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarının bir analizini yaptı. Reuters'in yaptığı haberde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan Mayıs ayında sadece kimin yöneteceğinin değil nasıl yönetileceğinin, ekonominin nasıl idare edileceğinin ve Ukrayna ve Orta Doğu’daki krizlerde nasıl bir rol üstlenileceğinin de oylanacağı 20 yıllık iktidarının en büyük testiyle karşı karşıya. Seçimler 14 Mayıs’ta ülkenin güneydoğusunda on binlerce insanın öldüğü ve milyonlarca insanın evsiz kaldığı depremden 3 ay sonra yapılacak” ifadeleri kullanıldı.

'BİRÇOK KARARINI İPTAL EDECEK'

Millet İttifakı'nın ortak adayı olan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu için, , “Muhalefet CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu seçti ve hem sağdan hem soldan hem de İslami kökenden seçmenden oy almayı amaçlıyor. Muhalefet Erdoğan’ın birçok kararını iptal etme sözü veriyor”  denildi.

Reuters'in haberinde, “Modern Türkiye’nin kurucusu  Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra göreve gelen en güçlü lider olan Erdoğan ve İslami temelli partisi AKP, Türkiye’yi Atatürk’ün laik planından uzaklaştırdı. Erdoğan ayrıca Ankara’da 1000 odalı sarayında gücü merkezileştirdi ve burada Türkiye’nin ekonomik, güvenlik, içişleri ve diplomasi kararları alıyor” ifadelerine yer verildi.
Yapılan analizde, HDP'nin oylarının belirli rol oynayacağı belirtildi.

Ekonomistlerin Liranın dolar karşısında son zamanalrın en çok değer kaybettiği döneme denk gelinmesinden bahsederken, Erdoğan iktidarında yaşanılan krizlerden örnekler verildi. Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Yunanistan gibi ülkelerle yaşanılan krizlerin hatırlatılarak “Bu krizlerde iki yıl sonra normalleşme oldu ve bazı düşmanlarla normalleşme yolları arandı” denildi.

'PUTİN İLE YAKINLIK ELEŞTİRİLDİ'

Haberin devamında, “Erdoğan’ın Rusya’dan hava savunma sistemi satın alması ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakınlığı NATO içinde eleştirildi. Ankara’nın İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itirazı da gerilimi yükseltti” denirken, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta arabuluculuk yapıldığını ve bunu seçim kampanyasına taşıyacağı anlatıldı.

'10 YILDA YOKSULLUK ARTTI'

Deprem sonrası yaşanabilecek oy kaybından da bahseden Reuters, “Erdoğan’ın ilk 10 yılında ekonomik büyüme varken sonraki 10 yılda ise yoksulluk arttı ve seçmen arasında destek azaldı. Depremden sonra yapılan anketlerde felakete rağmen bölgedeki oylarını koruyabildiği görülürken, uzmanlara göre muhalefetin birleşmiş olması onun için büyük bir sorun olabilir” sözleri ifade edildi.