Rus ekonomi gazetesi Kommersant, Türkiye ile Rusya arasındaki ticarete dair dikkat çeken bir haber yayımladı.  Buna göre Tükiye'nin sınırları içinden yaptırımlı ürünlerin Rusya'ya aktarımı durdurma kararı aldığı, Türk makamlarının ise Rus yetkililerine bildiride bulunmadığını belirtti. 

'YAPTIRIM LİSTESİNDE YER ALAN MALLAR GÜMRÜKTEN GEÇİRİLMİYOR' 

Kommersant, söz konusu lojistik firmalarının yöneticilerinin, bu haftanın ilk yarısından itibaren, Türk gümrük makamlarının, beyannamelerinde Avrupa Birliği’nin yaptırım listesinde yer alan malların gümrük kodlarını içeren ürünlerin Rusya ve Belarus’a gönderilmesini engellemeye başladığını bildirdiğini yazdı.

Yöneticiler, Türk gümrük yetkililerinin transitin durdurulması için bir hükümet talimatına atıfta bulunduğunu, ancak Türkiye’nin Rusya veya Belarus’a giden mallara ilişkin transit politikasında herhangi bir değişiklik olduğuna dair resmi bir hükümet duyurusu yapılmadığını söyledi.

'ABD'Lİ YETKİLİLER TÜRK MAKAMLARINI UYARIYORDU' 

Kommersant, yalnızca Türk üretimi malların Rusya’ya gönderilmesine izin verildiğini aktardı.

ABD’li yetkililer, Rusya’nın yaptırımların çevresinden dolaşmasına yardımcı olmamaları yönünde Türk makamlarını uyarıyordu. Batı basınında, Rusya’nın Türkiye üzerinden yaptırımlı ürünlerin paralel ithalatını yaptığına dair birçok haber yayımlanmıştı.