Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Rusya’da Suriyeli mevkidaşları ile görüşmesi ile, geçen hafta Polemik TV'de Türk Diasporası'nda gündeme gelen başlıkların tekrar gündem geldiği ortaya çıktı. Geçen hafta Polemik Tv’nin konuğu olan Suriye Türkmen Dernekleri Başkanı Tarık Sülo Cevizci şunları söylemişti, “Öyle bir noktaya geldik ki Esad’ın en azından desteğine de ihtiyaç duyar noktaya geldik. Özellikle terör örgütlerine karşı operasyonlarda, Türkiye’deki mültecilerin geri dönüşü noktasında Doğu Akdeniz’deki petrol yataklarının çıkarılmasında özellikle, kara ticaretinde, sınır kapılarındaki ticarette Esad ile bir takım iş birliği yapmayı zorluyor.“ Programın daimi konuğu olan Avrasya Türk Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz özellikle Suriye’de meskun olan Türkmen silahlı güçlerinin ne olacağı konusunda şu şekilde konuştu, “En büyük sıkıntıda şu; benim bildiğim Sultan Murat Tümeni, El Hamza Tümeni, Fatih Sultan Tugayı, Abdülhamit Han Tugayı, Sahil Tümeni gibi Suriyeli Türkmenler'in oluşturduğu silahlı güçler var. Türkiye ve Özgür Suriye safında yer alan, rejime ve teröre karşı savaşan bu silahlı güçler bizim soydaşlarımız; bunlar ne olacak? Esad’la masaya oturulduğunda bu kardeşlerimiz ne olacak?” 

Rus güvenlik bürokrasisinden ismini vermek istemeyen bir uzman tarafından Rusya’da yapılan görüşmelerde hangi konuların ele alındığı şu sözlerle bildirildi, "ABD ve İran’ın bölgedeki etkinliğinin ne olacağı, Türkiye’ye kaçak geçen suçluların nasıl iade edilecekleri ve geçici sığınmacıların ne kadarının nasıl gönderileceği ya da kendi topraklarına nasıl döneceklerinin ele alındığı söylenmekte. Türkiye ve Suriye arasında ilişkilerin tekrar normalleştirilmesi için, ilk olarak sınır güvenliğinin ve bölgede terör estiren PYD, PKK ve IŞİD gibi örgütlerin faaliyetlerinin bitirilmesi gerektiği bildirilmiştir. Bu minvalde Suriye’de Türkiye’nin desteklediği ÖSO tarafından bu faaliyetlerin tamamlanması ve sonra bölgede güvenlik gücü olarak faaliyetleri Suriye devleti adına yürütmesi düşünülmektedir” Şeklinde konuştu.  

Türkiye’deki seçimler ile ilgili ise, Türkiye’deki seçim öncesi bazı konuların netleşeceği ancak esas sonuçların Türkiye’de ki seçimler sonrası ortaya çıkacağı, hem Suriye’nin hem de diğer paydaşların Türkiye’nin güvenliği ve bölgenin barışı için gerekli her tür pozisyonu almaya hazır olduklarını söyledi. Suriye’nin toprak bütünlüğünü tüm paydaşların kabul ettiği ancak bölgeyi silah ve terör deposu haline getiren batının iki yüzlülüğünün bitirilmesi için ortak çalışma yapılması gerektiği söylendi.  

Bu bilgiler ışığı altında Polemik TV'de Tarık Sülo Cevizcinin söyledikleri ile Rusya'da yapılan görüşmeden sızan haberlerin örtüştüğü görülmektedir. Seçim öncesi normalleşme belirtileri oluşmaktadır. Ancak esas normalleşme seçim sonrası olacağı anlaşılmaktadır. Bu minvalde ise seçim sonrası için Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan'lı yada Erdoğan'sız çözüm değerlendirilecektir.

Polemik Haber / Nuh Mehmet Deniz