Ağırlıklı olarak çocukları etkileyen viral hastalık, domatese benzeyen kırmızı kabarcıkların oluşmasına neden olur ve bu nedenle domates gribi olarak adlandırılır.

TANIMLANAMIYOR

Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, hastalığın ülkenin güney eyaletlerinde yaygın olduğu, beş yaşın altındaki çocukları içeren 82'den fazla vaka bildirildi. İlk vaka 6 Mayıs'ta Kerala eyaletinde bildirildi. Bilim insanları yeni gribin bir tür el, ayak ve ağız hastalığı olduğuna inansalar da, şimdiye kadar patojenin kesin doğasını tanımlayamadılar. Ancak yetkililer, yeni virüsün Covid-19 veya maymun çiçeği ile ilgili olmadığı konusunda halkı temin etmekte gecikmedi.

Yetkililer, özellikle erken evrelerde hastalığın semptomlarının diğer viral enfeksiyonlarla karıştırılabileceği konusunda uyardı. Hastalığa yakalanan çocuklarda genellikle ateş, iştahsızlık, boğaz ağrısı, ağızda yaralar ve çoğunlukla el ve ayaklarla sınırlı olan deri döküntüsü gelişir. Sağlık Bakanlığı'nın tavsiyesi, domates gribinden şüpheleniliyorsa, virüsün yayılmasını önlemek için bir çocuğun bir haftaya kadar karantinaya alınması gerektiğini tavsiye ediyor.

TEDAVİSİ YOK

Şu anda enfeksiyonun tedavisi için hastalığa özgü ilaçlar bulunmamakla birlikte, semptomların birkaç gün içinde kendi kendine düzeldiği, nispeten iyi huylu olduğu söylenmektedir. Yetkililer, hastalara ateş ve vücut ağrısını hafifletmek, bol sıvı içmek ve dinlenmek için parasetamol bazlı ağrı kesici almalarını tavsiye ediyor. Tavsiye, tahrişi gidermek için kızarıklığa sıcak su süngerleri de uygulanabileceğini söyledi. (RT)