Fransa'da, Perşembe gününden itibaren insanların açık havada maske takmaları gerekmeyecek, ancak toplu taşıma araçlarında, stadyumlarda ve diğer kalabalık yerlerde zorunlu olmaya devam edecek. Ayrıca, Pazar gününden itibaren gece sokağa çıkma yasağı sona erecek.

Ekim ayının sonunda getirilen kısıtlamaların hafifletilmesi, Fransa Başbakanı Jean Castex tarafından “çok iyi bir haber” olarak karşılandı. 

Castex, Fransa'daki sağlık durumunun "olumlu bir evrim" gösterdiğini ve 100 bin nüfus başına vaka sayısının geçen yazdan bu yana en düşük seviye olan 40'a düştüğünü söyledi. Nisan ayında 6 bin olan yoğun bakımdaki hasta sayısı da 2 binin altına düştü.

Fransa'nın yetişkin nüfusunun yüzde 58'i olan 30,3 milyondan fazla insan en az bir doz ve 15,6 milyondan fazla kişi tamamen aşılandı. 

BAŞBAKAN: HEDEFE DOĞRU İLERLİYORUZ

İspanya başbakanı Pedro Sánchez, insanların "yakında" dışarıda maske takmayı bırakabileceklerini söyledi ancak kısıtlamanın kaldırılması için kesin bir tarih vermedi.

Altı yaşından küçük çocuklar, egzersiz yapanlar ve kullanımını zorlaştıran veya tehlikeli hale getiren sağlık koşullarına sahip kişiler için muafiyetler olmasına rağmen Mayıs 2020'den bu yana sokaklarda ve halka açık yerlerde maske takma zorunluluğu var. 

Sánchez, maskelerin terk edilmesinin ülkenin aşı programının ilerleme hızına bağlı olduğunu açıklayarak, "Yakında sokakta maske takmayı bırakabileceğiz" dedi.

Sánchez, "Birkaç hafta içinde nüfusun yüzde 50'si en az bir doz almış olacak" diyerek,  İspanya'nın yaz sonuna kadar 47 milyonluk nüfusunun yüzde 70'ini aşılama hedefini tutturma yolunda ilerlediğini de sözlerine ekledi. 

Sağlık yetkilileri bugüne kadar 33 milyon 632 bin 590 doz aşı uyguladı ve 13 milyon 7 bin 731 kişi tamamen aşılandı. 

 (Guardian)