ABD'de yapılan son araştırmalara göre, Covid-19, Alzheimer hastalığında yaygın olan beyin değişikliklerinin türüne yol açabilir ve bir bilim insanı ekibi, bu tür bozukluklara neden olabilecek mekanizmaları tanımladı.

ABD’nin Ohio eyaletinde bulunan Cleveland Clinic'teki son çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, bunama da dahil olmak üzere bilişsel bozuklukların, Covid-19'a neden olan oldukça bulaşıcı SARS-CoV-2 virüsünün bir komplikasyonu olarak giderek daha fazla rapor edildiğini ortaya çıkardı.

Çalışma, bu hafta Alzheimer Araştırma ve Terapi dergisinde yayınlandı.

UZUN SÜRELİ HASTALARDA DAHA YAYGIN

Çalışmanın yazarları, "Covid-19 hastalarında ve semptomları enfeksiyon temizlendikten sonra devam eden 'uzun süreli’ hastalarda nörolojik komplikasyon raporları daha yaygın hale geliyor, bu da, virüsün beyin fonksiyonu üzerinde kalıcı etkileri olabileceğini düşündürüyor" dedi. YAPAY ZEKA KULLANILDI

Hem Covid-19 hastalarının hem de Alzheimer hastalığına yakalanan kişilerin verilerini toplayarak aralarındaki yakınlığı ölçmek için yapay zeka kullanan araştırmacılar, virüsün beyin dokularını ve hücrelerini enfekte etmesine izin verebilecek herhangi bir genetik faktörü analiz ederek, Covid ve Alzheimer arasındaki "önemli ağ tabanlı ilişkileri" belirlediler. 

Ayrıca, Alzheimer hastalarının, belirli koruyucu antiviral genlerin sayısında azalma olduğu için ölümcül virüse karşı daha savunmasız olabileceği sonucuna varmışlardır.

Cleveland Clinic’ten yapılan açıklamada, "Araştırmacılar, virüsün beyni doğrudan hedef aldığına dair çok az kanıt bulurken, virüs ile başta Alzheimer olmak üzere çeşitli nörolojik hastalıklarla ilişkili genler/proteinler arasında, Covid-19'un Alzheimer gibi demans hastalığına yol açabileceği yollara işaret eden yakın ağ ilişkileri keşfettiler’’ denildi. 

ÇARE ARANIYOR

Covid-19 ile Alzheimer'da yaygın olan beyin değişiklikleri arasındaki örtüşmeyi kanıtlayan araştırmacılar, şimdi yeni coronavirüsün bilişsel bozukluklara yol açabileceği süreçleri ve bunun nasıl önlenebileceğini inceleyecekler.

Çalışmanın Baş Yazarı FeixiongCheng, "Covid-19 ve nörolojik problemlerin nasıl bağlantılı olduğunu belirlemek, yakın gelecekte görmeyi beklediğimiz nörobilişsel bozukluklardaki artışı ele almak için etkili önleyici ve terapötik stratejiler geliştirmek için kritik öneme sahip olacak" dedi.

‘YOĞUN BAKIMDA ATLATANLAR…’’

Araştırmacılar, Covid-19 hastalarında ve diğer coronavirüsleri olan hastalarda beyni etkileyen komplikasyonların önceki çalışmalarla doğrulandığını belirtti. 

Şiddetli akut solunum sendromundan (SARS-CoV-1) veya Orta Doğu solunum sendromundan (MERS) iyileşen beş hastadan biri hafıza bozuklukları bildirirken, yeni coronavirüsten muzdarip kişiler de yönelim bozukluğu, dikkatsizlik gibi semptomlar yaşadılar. 

230 binden fazla hasta üzerinde yapılan bir başka araştırma, virüsü yoğun bakım ünitesine atlatanların nörolojik ve psikiyatrik bozukluklar açısından daha büyük risk altında olabileceğini gösterdi.

(RT)