Dünya Sağlık Örgütü bu hafta sonu dünya çapında Şubat ayından bu yana en düşük vaka sayısını kaydetti, ancak şu anda 92 ülkede bulunan Delta varyantının Endonezya'dan Rusya'ya kadar ülkelerde ölümcül yeni bir dalgayı tetiklediği konusunda uyardı.

KISITLAMALAR HAFİFLETİLİYOR

Pazar günü Moskova, ülke çapında yeni vakaların patlamasından sonra 24 saat içinde rekor Covid-19 ölümü kaydetti. Rus başkentinin Belediye Başkanı SergeiSobyanin, "tek çözümünhızlı, büyük ölçekli aşı" olduğu konusunda uyardı.

Bu arada Avrupa'daki çoğu ülkede enfeksiyonlar, hastaneye yatışlar ve ölümler geçen yazdan bu yana görülmeyen seviyelere düşmeye devam etti ve birçok hükümet bu hafta sonu toplu aşılama kampanyaları ilerledikçe kısıtlamaları daha da hafifletti.

İspanya, kapalı mekanda yemek yeme kısıtlamalarının gevşetildiği ve PCR testi negatif olan konuklara eğlence mekanlarının yeniden açıldığı Hollanda gibi zorunlu açık havada maske takmayı sona erdirdi. Belçika tedbirlerini daha da hafifleterek sekiz kişilik masaların evlerde misafir olarak kalmasına izin verirken, İsviçre'de kalan kısıtlamaların çoğu kaldırıldı.

DOĞU’DA DURUM KÖTÜYE GİDİYOR

Avrupa'nın ötesinde, Güneydoğu Asya'nın en çok etkilenen ülkesi olan Endonezya, Ramazan sonunda milyonlarca kişinin seyahat etmesinin ardından Cakarta'daki ve diğer şehirlerdeki hastanelerle dolup taşarken, günlük 21 binden fazla vakayla yeni bir rekor kırdı.

Tayland’dasıkı kontrollerin tekrardan uygulanmaya başlayacağı açıklanırken, Komşu Malezya'da, Başbakan MuhyiddinYassin ülke çapında bir ay süren karantinanın süresiz olarak devam edeceğini duyurdu. Bangladeş de itibaren yeni bir ulusal karantina uygulayacağını söyledi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, bazı eyaletlerde Delta varyantının yayılmasıyla ilgili artan endişeler arasında ülkenin 940 milyon yetişkinini her türlü tereddütün üstesinden gelmeye ve mümkün olan en kısa sürede aşı olmaya çağırdı.

SEYAHAT KORİDORU ASKIYA ALINDI

Avustralya'da, bir havaalanı çalışanının Haziran ayının ortasında Covid-199 testininpozitif çıkmasından bu yana tespit edilen 110'dan fazla vakanın salgınını kontrol altına almak için 5 milyondan fazla insan iki haftalık bir karantinaya başladı ve Sydney'de restoranlar, barlar ve kafeler kapatıldı.

Bu arada, yaşamın neredeyse normale döndüğü Yeni Zelanda, daha büyük komşusundaki "birden çok salgından" bahsederek, Avustralya ile karantinasız seyahat koridorunun üç günlük acil bir şekilde askıya alındığını duyurdu.

Son derece başarılı aşılama girişimlerine sahip ülkeler bile zorlukla karşılaştı: İsrail, 10 gün önce bıraktıktan sonra varyantla bağlantılı yeni vakalarda bir artış gördükten sonra kapalı olan halka açık yerlerde maske takma zorunluluğunu yeniden getirdi.
(Guardian)