Tedbirler, Shenzhen ve Guangzhou şehirlerinden kuzey liman şehri Dalian'a ve batı metropolü Chengdu'dan Hebei eyaletindeki Shijiazhuang'a kadar olan şehirleri etkiledi.

Dalian'daki kapanmanın altı milyon sakininin yaklaşık yarısını etkilemesi bekleniyor ve yetkililer geçmişte yeni vakaların sayısına bağlı olarak kısıtlamaları uzatmış olsa da, son beş gün olacaktı. Shenzhen'de, toplamda yaklaşık 9 milyon nüfusa sahip en az dört bölge, eğlence ve kültür işletmelerinin kapatılma emredildi ve birkaç gün boyunca restoranları kapatıldı.  

KISITLAMALAR DİNMİYOR

Hong Kong yakınlarındaki yaklaşık 19 milyonluk bir şehir olan Guangzhou, Salı günü yerel olarak bulaşan yalnızca beş vaka bildirdi ancak yetkililer, bir bölgedeki belirli bölgelere kapalı eğlence mekanlarını ve restoranları Cumartesi gününe kadar kapatma emri verdi. Eyalet basınında çıkan haberlere göre, şehir ayrıca bölgedeki tüm anaokulları ile ilkokul, ortaokul ve liselere yeni dönemi erteleme ve halihazırda başlamış olan dersleri durdurma emri verdi. İlçede otobüs ve metro seferleri de azaltıldı.

Kapanmalar, Çin ekonomisinin katı sıfır Covid-19 stratejisi tarafından geride tutulduğuna dair daha fazla işaret gösteren verilerin yayınlanmasının ardından geldi. Çin'de ara sıra yaşanan Covid-19 karantinaları, tüketimi ve iş güvenini azaltırken, bu yaz ülkenin büyük bölgelerinde artan sıcaklıklar fabrikalar için elektrik dağıtımına neden oldu. Capital Economics'e göre, Çin'in GSYİH'sının yüzde 32'sinden sorumlu 41 şehir şu anda salgınların ortasında. Capital Economics'in kıdemli Çin ekonomisti Julian Evans-Pritchard, “Şimdilik, ortaya çıkan aksama mütevazı görünüyor, ancak karantinalara zarar verme tehdidi büyüyor ve bunlardan kaçınılsa bile, büyümenin ileriye dönük olarak baskı altında kalmasını bekliyoruz” dedi.

DSÖ ‘SÜRDÜRÜLEMEZ’ DİYOR

Çin'in "sıfır Covid" politikası, diğer ülkelerin aşılar, ilaçlar ve gönüllü izolasyonla birlikte kısıtlamaları kademeli olarak hafifletmesiyle çelişiyor. Çin, sınırlarını büyük ölçüde yabancı ziyaretçilere kapalı tuttu ve herhangi birinin sıhhi koşulların genellikle kötü olduğu otellerde bir haftadan fazla karantinaya tabi tutulmasını şart koştu. Maske kullanımı ve düzenli testler standarttır ve yakın temaslılar sahra hastanelerine zorla nakledilebilir.

Dünya Sağlık Örgütü, Çin'in politikasını sürdürülemez olarak nitelendirdi. Çinli bir düşünce kuruluşu, şehirleri kapatan ve ticareti, seyahati ve endüstriyi bozan kaldırımların “ekonomik bir duraklamayı” önlemek için değişmesi gerektiğini söyleyerek, nadiren kamuoyuna muhalefet gösterdi. Anbound Araştırma Merkezi, Başkan Xi Jinping’in ABD, Avrupa ve Japonya gibi büyümeyi yeniden sağlamaya odaklanması gerektiğini söyledi. (Guardian)