Moskova'daki Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V, öldürücü virüse karşı dünyanın ilk kayıtlı aşısıydı ve duyurulmasından bu yana geçen Ağustos ayında dünya çapında 67 ülkede onaylandı.

‘’GÜÇLÜ SONUÇLAR’’

Aşı, yoğun bir incelemeye tabi tutuldu, ancak şimdiye kadar umut verici sonuçlar verdi. Vaccines bilim dergisinde yayınlanan en son bulgular, aşının yüksek oranda bulaşıcı Delta varyantı da dâhil olmak üzere coronavirüsün birden fazla varyantını nötralize etmede "güçlü sonuçlar" ürettiğini gösteriyor.

Gamaleya’daki araştırmacılar, Meksika, Arjantin, Sırbistan, Bahreyn, Macaristan ve diğer ülkelerden gelen verilerden yararlanarak, Sputnik V'nin Alfa (ilk olarak Birleşik Krallık'ta tanımlanmıştır), Beta (ilk olarak Güney Afrika'da tanımlanmıştır), Gama(ilk olarak Brezilya'da tanımlanmıştır) ve Delta (ilk olarak Hindistan'da tanımlanmıştır)üzerinde nötrleştirici bir etkiye sahip olduğunu buldular. 

Araştırma raporunda, Sputnik'in Beta ve Delta varyantlarına karşı etkinliğinin diğer türlere göre daha düşük, ancak yine de diğer aşıların sunduğundan daha yüksek olduğu belirtildi. Ancak makale, bu tutarsızlığı kesin olarak kanıtlamak için “doğrudan bir karşılaştırmanın” gerekli olacağına işaret etti ve kaydedilen “virüs nötralize edici aktivitenin” doğrudan enfeksiyon, hastaneye yatış veya ölüme karşı etkililiğe dönüşmediğinden bahsetti.

(RT)