Sağlık Bakanlığı’nın 8 Şubat’ta yayımlamaya başladığı illere göre haftalık corona virüs verilerinin paylaşıldığı haritada iki haftadır en yüksek vaka sayıları Karadeniz Bölgesi’ndeki illerde ortaya çıktı. 

100 bin kişide görülen vaka sayısı en yüksek beş il; Trabzon, Rize, Ordu, Samsun, Giresun illeri oldu. 

Ordu 100 bin kişide 228,40 vaka ile en çok vaka görülen il olurken, 217,57 vaka ile Giresun ve 207,54 vaka ile Trabzon Ordu’yu takip etti. Vaka sayıları en yüksek olan beş ilin tabip odası başkanları, vaka sayılarının yüksekliğinin nedeni olarak özellikle, “Karadeniz illeri arası, ilçeler arası insan hareketliliğini ve tedbirlere riayet edilmemesini” gösterirken mutlaka insan hareketliliğinin azaltılması gerektiğini vurguladılar. Rize, Ordu, Samsun, Trabzon, Giresun tabip odaları başkanları konuya ilişkin görüşlerini ANKA Haber Ajansı’na anlattılar.

Karadeniz’deki tabip odaları başkanları, vaka sayısındaki yüksekliğin nedenini “insan hareketliliği ve kurallara uyulmaması” olarak açıkladı. 

Samsun Tabip Odası Başkanı Funda Neslihan Furtun, “Köylerde daha iç içe geniş aile yemekleri, sosyal paylaşımlar bir yana son haftalarda Karadeniz illerinde büyük kalabalıklarla yapılan parti il kongreleri de salgının yayılmasında etkili olduğunu düşünüyorum” dedi.

ERDOĞAN TEŞEKKÜR ETMİŞTİ: LEBABEB...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan memleketi Rize'de gerçekleştirilen AK Parti kongresine yoğun katılım için teşekkür etmiş, 
"Bakın salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve Rize'de salon lebaleb dolu..." demişti...

“PARTİ KONGRELERİ SALGININ YAYILMASINDA ETKİLİ OLDU”

Vaka sayılarının yüksekliğine dair Samsun Tabip Odası Başkanı Funda Neslihan Furtun’un açıklaması şöyle:

*Ülke genelinde kısıtlamalar tüm iller için aynı ama her bölgenin, her ilin kendine has dinamikleri mevcut. Mesela, Karadeniz bölgesinde il ve ilçeler birbirine çok yakın. Karadeniz halkı daha iç içe olduğu bir yaşam tarzını benimsemiş, dolayısıyla iller arası gidiş gelişler de daha fazla. Yoğun hareketlilik covid-19’un yayılmasında baş rol oynar. Cumartesi- Pazar sokağa çıkma yasağını köylerinde geçirenler, köylerde daha iç içe geniş aile yemekleri, sosyal paylaşımlar bir yana son haftalarda Karadeniz illerinde büyük kalabalıklarla yapılan parti il kongreleri de salgının yayılmasında etkili olduğunu düşünüyorum. Düğünlerin yasaklanması, kafe ve restoranların kapatılması gibi kalabalığı engelleyen faaliyetlerin kısıtlandığı bir dönemde bazı kongrelerin yapılmaması gerekiyordu. Veriler tam olarak paylaşılmadığı için bu vakaların şehirler ve ilçeler arası trafik yoğunluğunda mı, toplu parti kongrelerinde mi yoksa mutant virüse mi bağlı olduğu net olarak söylenemez.

“ŞEHİRLERE GİRİŞLERDE VE ŞEHİR İÇİNDE KONTROL NOKTALARINI ARTIRMALIYIZ”

İnsanların tedbir noktasında üzerine düşenleri yapmadığını aktaran Trabzon Tabip Odası Başkanı Kibar Yaşar Güven, şunları belirtti:

*Alınmış olan tedbirler yeterli miktarda denetlenmiyor. Halk hafta sonları alışveriş yapacağım diye sokaklarda. Bu pandemi döneminde insanların çoğu üzerine düşeni yeterince yapmadığını düşünüyorum. Cenazeler kalabalık düğünler yapılıyor özellikle hafta sonları köylere gidiliyor. Köylerde aynı evde kalabalık olarak kalınıyor. Buralarda maske ve mesafeye pek dikkat edilmiyor. Hafta başı şehre dönülüyor ve bulaş artıyor. Son zamanlarda aile içindeki hastalık oranlarında artma görünüyor ve bence sebebi köylere gidiş ve aynı evlerde kalabalık olarak yaşamak Vaka sayısını düşürmek için var olan tedbirlerin denetimi iyi yapılmalı. Karadeniz şehirleri birbirine yakın olduğu için şehirler arası hareketlenme fazla oluyor. Bu hareketlenmeyi azaltmalıyız. Şehirlere girişlerde ve şehir içinde kontrol noktalarını artırmalıyız. Hafta sonları köye gidiş ve dönüşü azaltmalıyız. Karantinaların kontrollerini ve temaslı insanların kontrollerini daha sıkı yapmalıyız.


“AKP KONGRESİ SONRASI BALIKESİR’DE PANDEMİ HIZLANDI”

Balıkesir’deki vaka sayılarında yaşanan artışa ilişkin yazılı basın açıklaması yapan CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin şunları belirtti:

“Alınan bütün tedbirlere rağmen, koronavirüs vaka sayıları bir türlü kontrol altına alınamadı. Balıkesir’imizde sevindirici sonuçlar alıyorduk. Ama vakalarda birden patlama yaşandı. Örneğin geçtiğimiz hafta 1.214 yeni vakaya rastlandı. 100 bin kişide ise 92.40 rakamına ulaşıldı ki İstanbul’da bile bu rakam 100 bin kişide 68.23. Bu durum Balıkesir’de vatandaşlarımızın sağlığını tehdit ediyor. Virüsün kuluçka süresini düşündüğümüzde AKP’nin Balıkesir kongresi sonrası salgında önemli bir yükseliş yaşandığı ortada.”
(ANKA)