Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır? En çok merak edilen konular arasında. Hakiki zeytinyağını anlamanız artık çok basit. Bu yöntem sayesinde gerçek zeytinyağını hemen anlayacaksınız.

Zeytinyağı, sağlık açısından birçok faydası olan ve mutfaklarımızın vazgeçilmez bir parçası olan bir yağ çeşididir. Ancak maalesef günümüzde sahte zeytinyağları da piyasada yer almaktadır. Sahte zeytinyağlarının tüketilmesi hem sağlık açısından riskli olabilir hem de tüketicilerin ekonomik açıdan zarar görmelerine neden olabilir. Bu nedenle, sahte zeytinyağlarını tespit etmek ve gerçek zeytinyağı ile ayırt etmek önemlidir.

İşte sahte zeytinyağını anlama yolları:

1. ÜRÜNÜN ETİKETİNİ KONTROL EDİN

Zeytinyağı satın alırken ilk yapmanız gereken şey, ürünün etiket bilgilerini dikkatlice incelemektir. Gerçek zeytinyağı üreticileri, ürünlerinin üzerine tüm gerekli bilgileri eksiksiz bir şekilde yazmaktadır. Etikette üretici firma adı, üretim yeri, üretim tarihi ve son kullanma tarihi gibi bilgiler bulunmalıdır. Ayrıca, gerçek zeytinyağı için "soğuk sıkım" veya "ilk sıkım" gibi ifadelerin yer aldığına dikkat edin.

AKOM'dan İstanbul'a uyarı: Sağanak yağış AKOM'dan İstanbul'a uyarı: Sağanak yağış

2. AMBALAJINI İNCELEYİN

Sahte zeytinyağları genellikle düşük kaliteli plastik şişelerde veya cam şişelerde satılmaktadır. Gerçek zeytinyağının ise kaliteli ve sağlam bir ambalaja sahip olması beklenir. Ambalajın üzerinde üretici firma logosu veya damgası bulunmalıdır. Ayrıca, gerçek zeytinyağı şişesinin içerisindeki yağın rengi ve berraklığı da önemlidir. Gerçek zeytinyağı genellikle yeşilimsi sarı veya altın sarısı renkte olmalıdır.

3. LEZZET TESTİ YAPIN

Gerçek zeytinyağı, hafif meyvemsi ve hafif acımsı bir tat ve kokuya sahiptir. Sahte zeytinyağları ise genellikle nötr bir tada sahiptir veya rafine edilmiş diğer bitkisel yağlarla karıştırıldığı için farklı bir tat ve koku içerebilir. Zeytinyağını tadarak ve koklayarak gerçeklik testi yapabilirsiniz. Gerçek zeytinyağı, dilinizde hafif bir acılık bırakmalıdır.