Kolombiya hükümeti, uzun zamandır Venezüella’nın Kolombiyalı silahlı gruplara güvenli liman sağladığını ve kârdan bir kesinti karşılığında kokain kaçakçılığına izin verdiğini söyledi.

MADURO’DAN YALANLAMA

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Venezüella'nın uyuşturucu kaçakçıları için güvenli bir liman sağladığını yalanladı. Ancak isyancıların sol ideolojisine duyduğu sempatiyi dile getirdi ve bazı gerilla liderlerini açıkça memnuniyetle karşıladı.

Kolombiya Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Luis Fernando Navarro’nun bildirdiğine göre, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) isyancı grubundan bilinen 2 bin 350 savaşçının yaklaşık yarısı ve 2016 barış anlaşmasını reddeden FARC gerillalarının muhalif gruplarına mensup 2 bin 400 savaşçının yaklaşık üçte biri Venezüella'da bulunuyor. 

'ONLARLA SAVAŞMAYI ZORLAŞTIRIYOR'

Navarro, "Venezüella’nın Zulia, Tachira, Apure ve Amazonas eyaletlerinde toplamda, ELN'den bin 100 ila bin 200 ve FARC muhaliflerinden yaklaşık 700 suçlu olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Navarro, Venezüella silahlı kuvvetlerini grupları takip etmemekle suçlayarak, "Bu yapıların stratejik arka korumasının Venezüella sınır eyaletlerinde olması bir istikrarsızlık faktörü. Bu açıkça onlarla savaşmayı zorlaştırıyor" dedi.

Yaklaşık 60 yıldır devam eden Kolombiya iç savaşı ülke genelinde 260 binden fazla ölüme yol açtı. Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri'nin (FARC) yaklaşık 13 bin üyesinin 2016 anlaşması kapsamında terhis edilmesi şiddetin azalmasını sağlasa da, bazı bölgelerde çatışmalar devam etti. 

Kaynak: Reuters