Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, savunma sanayi projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.


Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "MMU 5. nesil bir savaş uçağı. Bu projeyi yapan sadece dünyada 4 ülke var. Biz de 5'inci oluyoruz. Uçağımız ete kemiğe bürünüyor, bütün sistemleri içine takılı durumda. Testlerin yapılacağı hale gelmiş. Bir dizi sistem olsun içinde havalandırma, hidrolik sistemler var. Bilgisayardaki çizimlerle ortaya çıkan figürlerin fiziken imal edilip birleştirilmesinden bahsediyoruz. Çok çok önemli bir aşama. Bu çok önemli kilometre taşı olarak kayda geçecek adımdır.

"HEDEFİMİZ 5'İNCİ NESİL UÇAK YAPMAK"

Bu tür bir uçağı yapan ülkelere baktığımızda takvimin kısa olmadığı görülebilir. Sistemler içine kondu, entegrasyon sistemleri olacak. Çeşitli modlarda çalıştırılacak. Pistte koşacak, parametreler okunacak. Bu çalışmalar sırasında elde edilen verilerin tasarımdaki verilerle ne kadar uyuştuğu gözlemlenecek. Artık emniyetle uçabilir raporu verince uçuşa geçecek. Tarih vermekten şöyle imtina ediyoruz. Ayrı bir göz ve grup bunu denetleyip, uçuşa elverişlilik raporu verecekler. Yüzde 100 emniyetli olduğumuz konulardan bahsediyoruz. Tüm sistemlerde yedekleme, aşırı tedbirler alınır. Onun için en hedefimiz en kısa zamanda uçması. Bir seneyi rahat bulacak bir süreçten bahsediyoruz. Uçuş meselesi çok çok kritik.

MMU dediğimizde amacımız 5'inci nesil uçak yapmak. Modern elektronik sistemlerle donatılmış, dijital kokpiti olan, elektronik unsurlarla radar, savunma sistemleriyle dünyada 5. nesil dediğimiz uçakların sahip olduğu bir uçak yapıyoruz. Aşama aşama daha iyi sistemleri içine koyuyor olacağız. Dünyadaki diğer 5. nesil uçaklarla yarışacak diyebiliriz. İlk prototip 4.5 nesil diye başlıyoruz. Verileri aldıktan sonra 5. nesil ve ötesine geçmesini sağlayacağız. Uçan bilgisayar olacak.

Başka prototipler olacak. MMU projenin adı, bir isim konacak. İsim koymada belli süreçler var. Personelden katkıda bulunanların isimlerini topluyoruz. Cumhurbaşkanımız törenle adını ilan edecek.

"BİZİM SÜRPRİZ PROJEMİZ"

Hürjet'te tören yapacağız. Törenin tarihini açıkladığımızda tarih geçerli, yakında olacak. Hürjet belli olgunluğa geldi. Hürjet belli aşamaları geçti. Hürjet'in emniyetli uçuş yapabilir imzası atıldığı gün uçabilir. Bu ay, gelecek ay, 1 ay içinde uçacak.

Kızılelma uçuşunu yaptık, çeşitli uçuşlarına devam ediyor. Envantere verilme aşamasına gelince çeşitli parametreleri denenmiş test edilmiş olarak verilecek. Envantere verildikten sonra da kullanıcıların geri bildirimleriyle gelişmesine devam edecek.

ANKA 3 bizim sürpriz projemiz. Jet motorlu Uçak olacak. Göreceksiniz ki orada yepyeni bir kanat formuyla çıkıyor. Radara görünmezliği öne çıkıyor olacak. Hürjet gibi kısa sürede uçacak. Uçuşu yakın.