Binlerce Pedro Castillo destekçisi, sonuca karar verecek seçim jürisinin karargahından bir blok ötedeki başkent Lima'daki Plaza San Martín'e yürüdü. Sosyalist adayın zaferinin teyit edilmesini isteyen dev pankartlar ve fotoğraflar taşıdılar.

Birkaç blok ötede, Fujimori'yi destekleyen binlerce kişi, Peru bayrakları ve “dolandırıcılığa hayır” yazan pankartlarla geçit töreni yaptı ve muhafazakarların beklenen gelişinden önce bir sahnenin dikildiği Plaza Bolognesi'ye geldi.

ABD: DEMOKRASİ MODELİ

Castillo, tüm oyların sayılmasıyla birlikte Fujimori'ye karşı 44 bin oyla küçük bir farka sahip. Ancak sağcı rakibi, büyük ölçüde solcuları destekleyen kırsal alanlarda, çok az kanıtla sahtekarlık iddialarında bulunarak oyları geçersiz kılmaya çalıştı.

Castillo'nun Özgür Peru Partisi dolandırıcılık iddialarını reddederken, uluslararası seçim gözlemcileri oylamanın temiz yapıldığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı, süreci bir “demokrasi modeli” olarak nitelendirdi.

Fujimori'nin destekçileri arasında çeşitli sağ ve merkez sağ partilerin üyeleri ile onun dolandırıcılık iddialarını destekleyen emekli askeri personel bulunuyordu. Birçoğunun üzerinde “komünizme hayır” yazan pankartlar vardı, bu genellikle Castillo'ya yöneltilen bir eleştiri. Castillo, destekçilerine "Biz Chavista değiliz, komünist değiliz, kimsenin mülkünü almayacağız, bu yanlış... biz demokratız" dedi. Takipçilerinin çoğu, Castillo'nun kampanyada kullandığı geniş kenarlı şapkaların aynısını giydi. 

Fujimori ise destekçilerine, sadece seçim adaleti istediğini söyledi. Tüm bu usulsüzlüklerin incelenmesini istiyoruz” dedi.

SEÇİM ORGANINDAN ŞOK İSTİFA

Zaten gergin olan seçim süreci, tartışmalı oyları inceleyen jürideki dört hakimden birinin, oyların iptali talepleri üzerine diğer yetkililerle çatıştıktan sonra istifa etmesiyle bu hafta kargaşaya dönüştü. Cumartesi günü, seçim jürisi, sıkı oylamayla sarsılan bakır zengini And ülkesinde istikrarı yeniden sağlamanın anahtarı olan sürecin yeniden başlamasına izin vereceğine yemin etti.

Ulusal Seçim Jürisi Başkanı Jorge Salas, “Sürecin bu aşamasında seçim adaleti felç edilemez veya engellenemez” dedi. Organın bir sözcüsü, jürinin tartışmalı oy pusulalarını gözden geçirme çalışmalarına Pazartesi günü yeniden başlayacağını söyledi. Resmi bir sonuç açıklanmadan önce incelemeyi tamamlaması gerekir. (Guardian)