İtalya’da hükümet, anoreksiya ve blumiya gibi yeme bozukluklarını teşvik etmeyi cezalandıran bir yasa tasarısı hazırladı.

İktidardaki İtalya’nın Kardeşleri (FdI) Partisi tarafından dün sunulan tasarıyla, "aşırı zayıflığa azmettiren" kişilerin 2 yıla kadar hapis ve 60 bin euro'ya kadar para cezasına çarptırılması öngörülüyor. Mağdurların 14 yaşın altında olduğu vakalarda ise 4 yıl hapis ve 150 bin euro'ya kadar para cezası verilmesi planlanıyor.


Yasa tasarısını dün açıklayan İtalya’nın Kardeşleri’nden Senatör Alberto Balboni, anoreksiya ve blumiya gibi rahatsızlıkları sosyal medya da dahil herhangi bir araçla teşvik edenlere "baskı uygulamak" istediklerini söyledi. İtalya basını da özellikle "thinfluencer" olarak anılan, aşırı zayıflığa özendiren sosyal medya ünlülerinin hedef alınacağını belirtti.

TASARI BÜYÜK ELEŞTİRİ ALDI

Öte yandan, yasa tasarısı muhalefet ve uzmanlardan eleştiri aldı. Ana muhalefet partisi konumundaki Demokratik Parti’den Milletvekili Chiara Gribaudo, "Sağ, anoreksiya dramına ceza kanunuyla müdahale ediyor. Ama akıl sağlığı ve psikolog desteği için bir euro bile ayırmıyor" diyerek tepki gösterdi.

İtalya’nın Kardeşleri lideri ve Başbakan Giorgia Meloni, Eylül ayındaki genel seçim öncesi kampanyasında "gençlik sapkınlıkları" diye nitelediği bir dizi davranış biçimi, alışkanlık ve bağımlılıkla mücadele vadetmişti.

(BBC Türkçe)