Wall Street Journal (WSJ) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ünlüler, politikacılar ve gazeteciler gibi tanınmış kullanıcıların gönderilerinin incelemelerini ayrı bir sisteme yönlendiriyor. Program kapsamında, bazı kullanıcılar "beyaz listeye alınır" - yaptırım eylemine tabi değildir - diğerlerinin ise Facebook kurallarını ihlal eden materyal yayınlamasına izin verilir. 

5,8 MİLYON KULLANICI VAR

İnsanlar, "haber değeri", "etkili veya popüler" veya "PR açısından riskli" gibi kriterleri karşılıyorlarsa, özel incelemeye tabi tutuldukları listeye yerleştirilir. Listedeki isimler arasında Donald Trump ve Facebook kurucusu Mark Zuckerberg gibi isimler yer alıyor. Wall Street Journal, 2020 yılına kadar özel listede 5,8 milyon kullanıcı olduğunu söyledi.

ABD merkezli medya devi tarafından alıntılanan bir örnekte, Brezilyalı futbol yıldızı Neymar, bir tecavüz suçlamasına, kendisini suçlayan kişiyle WhatsApp yazışmalarını gösteren Facebook ve Instagram videoları yayınlayarak yanıt verdi. 

WhatsApp klipleri, suçlayanın adını ve çıplak fotoğraflarını içeriyordu. Wall Street Journal’a göre, Facebook'un "rıza dışı mahrem görüntüler" prosedürü olan materyali hemen silmek yerine, moderatörlerin videoyu kaldırması bir günden fazla engellendi.

'SAVUNULAMAZ'

WSJ’nin yaptığı soruşturması, bazı yüksek profilli hesapların hiçbir şekilde yaptırıma tabi olmadığı “beyaz listeye alınma” olarak bilinen süreci detaylandırıyor. 2019'daki dahili bir inceleme, beyaz listelerin "şirket için sayısız yasal, uyumluluk ve meşruiyet riski oluşturduğunu ve topluluğa zarar verdiğini" belirtti. İnceleme, bu kullanıcılara yönelik kayırmacılığın hem yaygın olduğunu hem de "kamu önünde savunulamaz" olduğunu buldu.

Guardian