Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de anayasa toplantısı yapılıyor.

Toplantıya Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Başkanvekili Mehmet Uçum ve AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin katılıyor. Toplantıda yarın Meclis'e sevk edilmesi beklenen anayasa değişiklik teklifi değerlendiriliyor.

NE OLMUŞTU?

Geçen günlerde TRT Haber yayınına katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa'nın 24. maddesine 2 fıkra ekleneceğini söylemişti. Düzenlemelerin neler getireceğini anlatan Bozdağ, birinci fıkranın 'temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan hzimetlerden yararlanılması hiçbir kadının başının açık veya örtülü olması şartına bağlanamaz' şeklinde olacağını belirtmişti. Bozdağ'ın açıklamasına göre maddeye eklenecek ikinci fıkrada "Hiçbir kadın dini inancı nedeniyle başını örtmesi, tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim-öğretim, çalışma, seçme-seçilme siyasi faliyette bulunma kamu hizmetleri ile diğer temel hak ve hürriyetleri kullanmaktan hiçbir suretle yoksun bırakılamaz" ifadeleri yer alacak.

'AİLE KADIN İLE ERKEĞİN EVLENMESİYLE KURULUR'

Teklif, Anayasa'nın 41. maddesinde de değişiklik öngörüyor. Bu düzenlemenin de ailenin korunmasıyla ilgili olduğunu iddia eden Bozdağ, şöyle devam etmişti: ''Birinci fıkrası aile, Türk toplumunun temelidir. Aile birliğinin kadın ve erkeğin evlenmesi ile kurulabilir ve eşler arasında eşitliğe dayanır şeklinde değiştiriliyor.''

MECLİS'E SUNULACAK

Geçen hafta imzaya açılan teklifin kısa süre içerisinde Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekim ayında duyurduğu kıyafetle ilgili kanun teklifinin Meclis'e sunulmasının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'talimatıyla' anayasada başörtüsü değişikliği teklifi için çalışmalara başlanmıştı.

Erdoğan, CHP'nin Meclis'e sunduğu 'başörtüsü teklifi'ne karşı, Türkiye'de verdikleri mücadele sayesinde başörtüsü meselesi kalmadığını iddia ederek, ''Eğer dürüstseniz çözümü yasa değil anayasa düzeninde sağlayalım'' demişti.