Aylardır süren sözlü gerilimin ardından sıcak çatışmaya giren Sudan ordusuyla paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki gerilim sürüyor. Dün patlak veren çatışmalarda şimdiye kadar en az 56 sivilin hayatını kaybettiği, 595 kişinin yaralandığı bildirildi. 

İKTİDAR İÇİN REKABET

İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan görgü tanıkları, yoğun çatışmalarla geçen bir günün sonunda ordunun, başkent Hartum'un yanındaki Omdurman şehrinde Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (HDK) ait bir üssü vurduğunu bildirdi. 

Ordu ve HDK, 2021’deki askeri darbeden sonra geçiş hükümeti kurmayı müzakere ederken iktidar için rekabet ediyor. Sudan Doktorlar Komitesi, çatışmaların patlak vermesinden bu yana en az 56 sivilin öldürüldüğünü ve savaşçılar da dahil olmak üzere 595 kişinin yaralandığını bildirdi.

BAŞKENTTE HAYAT DURDU

Sudan Hava Kuvvetleri, HDK faaliyetlerinin havadan incelenmesi olarak nitelendirdiği operasyonu yürütürken insanlara evlerinde kalmalarını bildirdi ve Hartum eyaletinde bugün tatil ilan edilerek okullar, bankalar ve devlet daireleri kapatıldı.

Çatışmalarda ilgili konuşan Sudan’ın ordu komutanı Abdul Fettah Al-Burhan HDK'nin geri adım atması gerektiğini söyleyerek "Eğer akıllılarsa Hartum'a gelen birliklerini geri çevireceklerini düşünüyoruz. Silahlı kuvvetler, güçler dağılmadıkça HDK ile müzakere etmeyecek” ifadelerini kullandı. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER