Tartışmalı bir şekilde Liz Truss’ın istifasının ardından başbakanlık koltuğuna oturan Hindistan kökenli Sunak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yeni yılda tüm sorunlarımız ortadan kalkacak gibi davranmayacağım. Ancak 2023 bize, tehdit altında bulduğumuz her yerde özgürlük ve demokrasiyi savunarak İngiltere'nin en iyilerini dünya sahnesinde sergileme fırsatı verecek" diye kaydetti. 

‘İNGİLTERE’NİN BUNA BAĞIŞIKLIĞI YOK’

İngiltere ve bir bütün olarak dünya "benzeri görülmemiş bir küresel salgından kurtulurken”, Rusya’nın, Ukrayna genelinde barbarca ve yasadışı bir işgal başlattığını ekledi. Sunak, devam eden çatışmanın dünya çapında "derin bir ekonomik etkisi" olduğunu ve İngiltere'nin hiçbir şekilde buna "bağışıklığı" olmadığını belirtti.

Başbakan, "Şimdi, birçoğunuzun bu etkiyi evinde hissettiğini biliyorum. Bu nedenle hükümet borçlanmayı ve borcu kontrol altına almak için zor ama adil kararlar aldı ve bu kararlar sayesinde en savunmasız olanlara yardım edebildik" şeklinde ekledi. 

ÖNCELİĞİ ENFLASYON

Liz Truss'ın kısa süreli görev süresinin ardından ekim ayı sonunda dizginleri eline alan Sunak, enflasyon ve yükselen enerji maliyetlerinden maaş zammı talep eden kamu sektörü çalışanlarının kitlesel grevlerine kadar çok çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Yeni başbakan, hızla yükselen enflasyonu İngiltere’nin temel ekonomik sorunlarından biri olarak tanımlayarak bununla mücadele etmeyi önceliklerinden biri haline getirme sözü verdi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER