Dava henüz resmi olarak açıklanmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD hükümet yetkilisi, ABD'nin, çoğunluğu İran'ın dezenformasyon çabalarıyla bağlantılı yaklaşık üç düzine web sitesini etkin bir şekilde kapattığını söyledi.

Salı günü, İran'a bağlı bir dizi medya web sitesinde, ABD hükümeti tarafından ele geçirildiğini belirten bildirimler yayınlandı. İran haber ajansları, ABD hükümetinin Yemen'deki Husi hareketi gibi İran'a bağlı gruplara ait birkaç İran medya web sitesine ve siteye el koyduğunu söyledi. Bazı siteler daha sonra normal şekilde görüntülenmeye başladı.

Kapanan sitelerden biri olan ve Husiler tarafından yönetilen Arapça yayın yapan Masirah TV'nin internet sitesinde şunlar yazıyor: "Almasirah.net alan adı, ABD hükümeti tarafından bir el koyma emri uyarınca bir kolluk kuvveti eyleminin parçası olarak ele geçirildi.” 

KRİTİK ZAMANLAMA

Bildirimler, tutucu ve batının sert eleştirmeni Ebrahim Raisi'nin İran'ın yeni cumhurbaşkanı seçilmesinden ve İran ve Washington dahil altı dünya gücünün elçilerinin 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırma müzakerelerini erteleyip istişareler için ülkelerine dönmesinden günler sonra ortaya çıktı.

‘’İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ YALANI’’

ABD'nin propaganda yaymakla suçladığı sitelerin alan adlarına ilk kez el koyması değil. Geçen yıl Ekim ayında, ABD savcıları, İran Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) tarafından siyasi dezenformasyonu dünyaya yaymak için bir kampanyada kullanıldığını söyledikleri bir web alanı ağına el koydu.

ABD Adalet Bakanlığı o sırada, Devrim Muhafızları tarafından Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya'daki izleyicileri hedef alan bağımsız medya kuruluşları gibi görünmek için kullanılan 92 alanın kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. 

Yarı resmi İran haber ajansı YJC ajansı Salı günü yaptığı açıklamada, ABD'nin hareketinin "ifade özgürlüğü çağrılarının yalan olduğunu gösterdiğini" söyledi. (Guardian)