Nvidia, ABD hükümetinin, çiplerin "Çin ve Rusya'da kullanılması veya "askeri kullanıma" yönlendirilme riskini ele almak için geçerli olacak yeni bir lisansa ihtiyaç duyduğunu söyledi.

MİLYONLARCA DOLARLIK KAYIP

Kuralın milyonlarca dolarlık gelir kaybına yol açabileceğine dair korkular var. Her iki yonga üreticisinin hisseleri mesai sonrası işlemlerde düştü. Nvidia'nın hisseleri yüzde 6.6, AMD ise yüzde 3.7 değer kaybetti.

Wedbush Securities'den Dan Ives, BBC'ye verdiği demeçte, yeni kısıtlamaların "Nvidia için büyük bir yumruk" olduğunu söyledi. Çinli yetkililer son hamleye sert bir şekilde karşı çıktılar. Devlet medyasına göre, "ABD'nin eylemleri adil rekabet ilkesinden saptı ve uluslararası ekonomik ve ticari kuralları ihlal etti".

Pekin'den yapılan açıklamada, "ABD tarafı yanlışlarını derhal durdurmalı, Çin şirketleri de dahil olmak üzere dünyanın her yerinden şirketlere adil davranmalı ve dünya ekonomisinin istikrarına yardımcı olacak daha fazla şey yapmalıdır" denildi.

‘KÖTÜ NİYETLİ FAALİYETLERE KARŞI…’

Ticaret Bakanlığı sözcüsü, "ABD ulusal güvenliğini ve dış politika çıkarlarını korumak için teknolojiler, kullanımlar ve kullanıcılarla ilgili gerekli ek eylemleri uygulamak için kapsamlı bir yaklaşım izliyoruz. Bu, Çin'in askeri modernizasyon çabalarını körüklemek, insan hakları ihlallerini yürütmek ve diğer kötü niyetli faaliyetlere olanak sağlamak için askeri-sivil füzyon programı bağlamında ABD teknolojisini satın almasını ve kullanmasını önlemeyi içeriyor" dedi.

‘ÇAPRAZ ATEŞ ALTINDA’

Geçen hafta Nvidia, ikinci çeyrekte tahminlerden önemli ölçüde düşük olan 6.7 milyar dolarlık bir gelir bildirdi. Ancak, bilgisayar çipleri üreten veri merkezi işinden elde edilen gelirin bir önceki yıla göre yüzde 61 arttığını söyledi. Ives, "Bu gerçekten Çin'e doğru bir atış ve jeopolitik gerginlikler açısından bu alevleri gerçekten körükleyecek. Nvidia çapraz ateş altında kaldı" dedi.

ABD ve Çin, ticaret ve teknoloji konusunda uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık içinde kilitlendi. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilim, ABD'li politikacı Nancy Pelosi'nin tartışmalı bir Tayvan ziyareti yapmasının ardından bu ayın başlarında yükseldi. (BBC)