Erica adlı gülen robotun arkasındaki ekip, sistemin insanlar ve yapay zeka sistemleri arasındaki doğal konuşmaları iyileştirebileceğini söylüyor.

‘EMPATİNİN BİR PARÇASI’

Frontiers in Robotics and AI'de yayınlanan araştırmanın baş yazarı olan Kyoto Üniversitesi'nden Dr. Koji Inoue, “Konuşma amaçlı yapay zekanın önemli işlevlerinden birinin empati olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden bir robotun kullanıcılarla empati kurmasının bir yolunun onların kahkahalarını paylaşmak olduğuna karar verdik" dedi. 

Inoue ve meslektaşları, yapay zeka sistemlerine kahkaha sanatını öğretmek için yola çıktılar. Erkek üniversite öğrencileri ile başlangıçta dört kadın amatör oyuncunun arasındaki 80'den fazla hızlı flört diyalogundan veri topladılar. Diyalog verilerine solo kahkahalar, sosyal kahkahalar ve neşeli kahkahalar için açıklamalar eklendi. Bu veriler daha sonra gülüp gülmeyeceğinize karar vermek ve uygun türü seçmek için bir makine öğrenme sistemini eğitmek için kullanıldı.

KONUŞMASINA ENTEGRE EDİLİYOR

Küçük bir kıkırdamayı taklit etmek sosyal olarak garip gelebilir, ancak içten bir kahkahayla katılmak empati dolu olabilir. Algoritma, ses dosyalarına dayanarak, daha hafif olma eğiliminde olan sosyal kahkahaların ve neşeli kahkahaların temel özelliklerini, bunları uygun durumlarda yansıtmak amacıyla öğrendi. 

Inoue, "Bu çalışmadaki en büyük zorluğumuz, paylaşılan kahkahaların gerçek durumlarını belirlemekti, bu kolay değil çünkü bildiğiniz gibi, kahkahaların çoğu aslında hiç paylaşılmıyor. Analizimiz için tam olarak hangi kahkahaları kullanabileceğimizi dikkatlice sınıflandırmamız gerekiyordu” dedi. 

Ekip, yeni paylaşılan kahkaha algoritmasını mevcut konuşma yazılımına entegre ederek, bir kişiyle paylaşmak için dört kısa diyalog oluşturarak Erica'nın "mizah anlayışını" test etti. Bunlar, Erica'nın her kahkaha tespit ettiğinde hiç gülmediği veya sosyal bir kahkaha attığı senaryolarla karşılaştırıldı. (Guardian)