Algoritmalar, kullanıcıların ne göreceğine ve hangi sırayla göreceğine karar verir ve sosyal medya platformlarının büyümesini sağlamak için kritik öneme sahiptir ve şirketler tarafından sıkı bir şekilde korunuyorlar.

KRİTİK DETAYLAR

Çin Siber Uzay İdaresi (CAC), 30 algoritmanın açıklamalarını içeren bir liste yayınladı. Bir açıklamada, verilerin kötüye kullanımını engellemek amacıyla algoritma listesinin rutin olarak güncelleneceği söylendi. Listelenen algoritmalar arasında Alibaba'nın sahibi olduğu e-ticaret sitesi Taobao'ya ait bir algoritma var.

Mandarince olan belge, Taobao'nun algoritmasının "dijital ayak izleri ve geçmiş arama verileri aracılığıyla kullanıcılara ürün veya hizmetler önerdiğini" söyledi. ByteDance’ye bağlı TikTok'un Çin versiyonu olan Douyin için algoritmasının, kullanıcıların ilgi alanlarını tıkladıkları, yorum yaptıkları, "beğendikleri" veya "beğenmedikleri" şeyler aracılığıyla ölçtüğü söyleniyor.

‘YÜZEYSEL BİLGİLER’

Trivium China'daki Teknoloji Politikası Araştırması Başkanı Kendra Schaefer, verilerin "yüzeysel" göründüğünü söyledi. BBC'ye verdiği demeçte, "Algoritmaların kendileri gönderilmiş gibi görünmüyor” dedi. Bununla birlikte, Doğu Çin Siyaset Bilimi ve Hukuk Üniversitesi'ndeki Rekabet Hukuku Araştırma Merkezi'nde Yönetici Direktörü Zhai Wei, sağlanan bilgilerin "kesin olarak yayınlananlardan çok daha ayrıntılı" olduğuna inanıyor. Bloomberg'e verdiği demeçte, "Bu, kamuya açıklanması mümkün olmayan bazı ticari sırları içeriyor" dedi.

Çinli düzenleyiciler, yaklaşık iki yıldır teknoloji sektöründeki kontrollerini sıkılaştırıyor. (BBC)