Bir zamanlar 1 trilyon dolardan fazla değere sahip olan Tesla, çalkantılı geçen 2022'de piyasa değerinde yüzde 65'ten fazla kayıp yaşadı. Son düşüşle piyasa değerinde yaklaşık 60 milyar dolar geriledi, bu da kabaca geçen yıl üç kat fazla araba satan rakibi Ford'un değerine eşit.

PİYASA BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYAMIYOR

Gelişme, Tesla'nın rekor sayıda araç sevk etmesine rağmen dördüncü çeyrek teslimatları için piyasa beklentilerini karşılamamasının ardından geldi. Şirketin hissesi, Salı günü 105 dolara düşerek kıyaslama S&P 500 endeksinde en kötü performansı gösterdi. Salı sabahı itibariyle, yaklaşık 142 milyon hissenin el değiştirmesiyle ABD borsalarında en çok işlem gören ikinci hisse oldu.

Analistler, diğer otomobil üreticilerinin sert rekabeti ve zayıf küresel taleple karşı karşıya olduğu için önümüzdeki aylarda hisse senedi üzerinde daha fazla baskı beklediklerini söylüyor.

400 MİLYAR DOLARLIK DÜŞÜŞ

Tesla'nın piyasa değeri, CEO’su Elon Musk'ın sosyal medya şirketi Twitter'ı satın almak için finansman sağlamasından bu yana yaklaşık 400 milyar dolar düştü.

Bu düşüşün bir kısmı, 44 milyar dolarlık anlaşmayı finanse etmek için hisse satışından gelirken, yatırımcıların sosyal medya platformunun Musk'ın dikkatini dağıttığına dair endişeleri nedeniyle de hisse kaybetti.

Şu anda yaklaşık 332 milyar dolar değerinde olan Tesla, üretimi Toyota gibi rakiplerinin çok altında olmasına rağmen hala dünyanın en değerli otomobil üreticisi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER