7,95 milyar euroluk Avrupa Savunma Fonu (EDF) 2021-2027 dönemi için kullanılacak ve paranın yaklaşık üçte biri araştırma projelerine ayrılacak. Avrupa Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre,  fonların geri kalanı savunma teknolojilerinin geliştirilmesine tahsis edilecek.

AB’NİN VATANDAŞLARINI KORUMA BECERİSİNİ ARTTIRACAK

Konseyin Almanya başkanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa Parlamentosu temsilcileriyle 2021-2027 Çok Yıllı Mali Çerçeve (MFF) bağlamında EDF'yi kuran bir düzenleme üzerinde geçici bir siyasi anlaşmaya vardığını söyledi. 

Almanya Savunma Bakanı ve Cumhurbaşkanı Annegret Kramp-Karrenbauer, "Güvenlik ve savunma alanındaki ortak yeteneklerin araştırılmasını ve geliştirilmesini hızlandıracak ileriye dönük bir araç üzerinde anlaştığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. 
Avrupa Savunma Fonu, AB’nin vatandaşlarını koruma becerisini artıracak ve AB’yi daha güçlü bir küresel aktör haline getirecek" dedi.

SALGIN SEBEBİYLE PLANLANAN BÜTÇE AZALTILDI

Fon, AB'ye "savunma, teknolojik ve endüstriyel temelinin rekabet gücünü, verimliliğini ve yenilik kapasitesini" teşvik etmek için daha iyi mali ve yasal araçlar sağlayacak.

Başlangıçta, fon için yaklaşık 13 milyar avro ayrılmıştı, ancak AB, koronavirüs salgını nedeniyle üye devletlerin ekonomilerinin toparlanmasına yardımcı olmak için bütçeyi değiştirmek zorunda kaldı. 

EDF, savunma ürünleri ve teknolojileri ile ilgili endüstriyel döngünün her aşamasında sınır ötesi işbirliğini destekleyecek ve "üçüncü ülke ve birimlerin katılımı için net bir çerçeve" belirleyecek.


(Russia Today)
Çeviri: İsmail Cömert