Türkiye İstatik Kurumu TÜİK şubay ayı enflasyon verilerini paylaştı. TÜİK, şubat ayında yıllık yüzde 55,18, aylık ise 3,15 olarak paylaştı. TÜFE'de Şubat ayı değişimi bir önceki aya göre 3.15,bir önceki yılın Aralık ayına göre ise yüzde 10.00 bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 55.18 olarak gerçekleşirken, on iki aylok ortalamara göre ise yüzde 71.83 olarak belirlendi.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş depremleri ardından bu durum TÜİK'in veri toplamasınıda etkiledi. TÜİK, “Ülkemizin yaşamış olduğu deprem felaketi nedeniyle, 2023 yılı Şubat ayında Gaziantep, Malatya ve Hatay Bölge Müdürlüklerimize bağlı olan illerde ‘alan (saha) fiyatları’ derlenememiştir. Öte yandan, bu üç Bölge Müdürlüğümüze bağlı illerde ‘işyeri barkod tarama verileri’ ve veri kazıma yöntemi ile ‘internetten derlenen fiyat verilerinin’ kullanımına ise devam edilmiştir” şeklinde açıklama yapıldı.

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre ise, şubat ayında enflasyon yüzde 7.21 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 126.91 oldu.

TÜİK'in enflasyon verilerini açıklamasının ardından ekonomist Selçuk Gezer sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Gezer paylaşımında; "ENAG enflasyon yüzde 127, TÜİK enflasyon yüzde 55 !!! SEÇ BEĞEN AL" ifadelerini kullandı.

İktisatçı-yazar Mustafa Sönmez ise, "Gıda enflasyonu aylık %7'yi geçerken özellikle sebze, meyve, et ve süt ürünü olarak peynir ve tereyağı fiyatlarındaki artışlar iki haneli. Mart'ta da durum değişmez. Seçimlerde deprem rezillikleri, beceriksizlikleri ve pahalılık ana temalar" şeklinde konuştu.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise iki ölçüm arasındaki farkın yeniden açıldığını 22 puandan 23.4 puana çıktığını belirtti.