İnternette Telegram ve Discord üzerinden yayılan Pentagon'un gizli belgeleri bir süredir dünyanın gündeminde. İlk olarak Şubat ayında ortaya çıktığı iddia edilen belgelerin doğrulanan ilk ekran görüntüleri ise Mart ayına ait.

Sızan belgeler ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna savaşına ait. İki tarafın da savunma ve saldırı planlarını içeren belgelerin yanı sıra diğer ülkelerin de savaşta aldığı konumlar ve gizli planları dosyalarda yer alıyor.

Belgelerin kimin sızdırdığı ise bir süredir belirsizdi. Bazı iddialara göre belgeleri Rus hackerlar sızdırmıştı. Kremlin yanlısı Telegram kanalları başlangıçta bu belgelerin doğruluğundansa sadece içeriğine odaklandı. Fakat bir süre sonra önde gelen kanalların bazıları, belgelerin en azından bir kısmının sahte olduğunu söylemeye başladı.


WASHİNGTON POST ULAŞTI


Olayın sıcaklığı etkisini korurken Washington Post, Discord uygulaması üzerinden belgeyi paylaşan şahsın arkadaşına ulaştı. Söz konusu şahıs belgeleri sızdıran kişi hakkında önemli bilgiler verdi.

İsmini paylaşmayan ve 18 yaşının altında olan kişiyle ailesinin özel izniyle yapılan röportajda sızıntıyla ilgili çok konuşulacak gerçekler ortaya çıktı.

Habere göre belgeleri sızdıran şahıs dini inançlarını yoğun yaşayan, silah ve askeriyeye düşkün biriydi. Çocuğun iddiasına göre takma adı 'OG' olan kişiyle sohbetleri 2020 yılına dayanıyor.


ÜST ÜSTE PAYLAŞIMLAR 


Hükümetin insanlardan sakladığı sırları bildiğini söyleyen 'OG' bir gün Discord'a üst üste belgeler atmaya başladı. 'OG'nin iddiasına göre bu belgeleri çalıştığı askeri üsten eve getirmişti.

ABD ASKERİ ÇIKTI


Aralarında geçen konuşmada 'OG' çocuğa, gününün büyük bir bölümünü devlet bilgisayar ağlarında geçirdiğini ve gizli bilgileri belgelemek için kullanılabilecek cep telefonlarını ve diğer elektronik cihazları yasaklayan güvenli bir askeri tesiste kaldığını söyledi.

'OG'nin belgeleri paylaştıktan sonra saatlerce konuyla ilgili açıklama ve bilgilendirme yaptığını da belirten çocuk, 'OG'nin grup üyelerine dünya meseleleri ve gizli hükümet operasyonları hakkında da bilgi verdiğini ve onları 'Gelişmelerden haberdar etmek istediğini' söylediğini aktardı ve şu ifadeleri paylaştı:

'O akıllı bir insan. Elbette bu belgeleri yayınlarken ne yaptığını biliyordu. Bunlar herhangi bir şekilde tesadüfi sızıntılar değildi'

Açıklamalarının devamında çocuk, 'OG'nin yalnızca Rusya-Ukrayna savaşı değil, üst düzey siyasi liderlerin nerede ve ne yapmakta olduğunu ve diğer ülkelerin ordularıyla ilgili 'çok gizli' belgelere sahip olduğunu belirtti.


"SİLAH KULLANMAYI BİLEN EĞİTİMLİ BİRİ"


'OG'nin başta sızdırmaları sadece yazı yoluyla yaptığını belirten çocuk, bir süre sonra bunun yorucu olduğunu ve belgelerin fotoğraflarını atmaya başladığını da aktardı.

Çocuğun ifadeleri 'OG'nin grubunda olan bir başka üye tarafından da doğrulandı. Her iki üye de OG'nin gerçek adını ve yaşadığı ve çalıştığı eyaleti bildiklerini söyledi, ancak FBI sızıntıların kaynağını ararken bu bilgiyi paylaşmayı reddetti ve 'OG' hakkında şunları paylaştı:

'O zeki, güçlü, silah kullanmayı bilen ve eğitimli biri. Bir film karakterinden bekleyeceğiniz her şeye sahip'

Washington Post, söz konusu Discord grubunda paylaşılan ve 'OG'ye ait olduğu iddia edilen videoyu da izledi. Bu bağlamda kameraya 'OG'nin bir poligonda yaptığı atışlar yansıdı. 'OG' o anlarda bir dizi ırkçı sözler söyledi ve Yahudilere yönelik sert ifadeler kullandı.

TAKTİK DEĞİŞTİRDİ


Geçen yılın sonlarında, 'OG' sunucunun tüm üyelerine bir mesaj gönderdi. Her gün yaklaşık bir saatini normal vatandaşların anlayamayacağı şeyleri paylaşmış ve açıklamıştı. 'OG'nin 'müstakbel öğrencileri' ise savaş teçhizatıyla ilgili YouTube videolarıyla daha çok ilgileniyordu, bu durum 'OG'nin motivasyonunu kırmıştı.

İşte o zaman 'OG' taktik değiştirdi. Vaktini klavyeyle belge kopyalayarak geçirmek yerine, orijinal makalelerin fotoğraflarını çekip sunucuya attı. Bunlar, düz metin sunumlarından daha canlı ve dikkat çekici belgelerdi.

Bazılarında, Ukrayna'daki savaş alanı koşullarının ayrıntılı çizelgeleri ve Ukrayna'nın elektrik tesislerine Rus füze saldırılarının ardından ortaya çıkan son derece gizli uydu görüntüleri yer alıyordu.

Amerika Birleşik Devletleri'ne ulaşabilecek Kuzey Kore balistik nükleer füzelerinin potansiyel yörüngesi bile 'OG' tarafından ele geçirilmişti.


DÜZENLİ OLARAK YÜKLEDİ


OG aylarca düzenli olarak sayfalarca gizli ABD belgelerini sunucuya yükledi ve Amerikan istihbaratının Rus ordusuna ne kadar derinden sızdığına dair bir pencere sundu, Mısır'ın Rusya'ya on binlerce roket satmayı planladığını gösterdi.

Öte yandan bilgileri paylaşan ikinci üye, OG'nin ABD hükümetine düşman olmadığını söyledi ve herhangi bir ülkenin çıkarları adına çalışmadığı konusunda ısrar etti ve şahsın ne Rus ne de Ukrayna ajanı olmadığını söyledi.


"SALDIRI PLANI ÖNCEDEN BİLİNİYORDU"


Ancak 'OG'nin hükümet hakkında karanlık bir görüşü vardı. Genç üye, Amerika Birleşik Devletleri'nden ve özellikle kolluk kuvvetleri ve istihbarat camiasından vatandaşlarını bastırmaya ve onları karanlıkta tutmaya çalışan uğursuz bir güç olarak bahsettiğini söyledi.

'OG' Discord'daki arkadaşlarına hükümetin korkunç gerçekleri halktan sakladığını söyledi. Üyelerin ifadelerine göre hükümetin beyazların üstünlüğünü savunan bir kişinin Mayıs 2022'de bir Buffalo süpermarkette silahlı saldırı düzenlemeyi planladığını önceden bildiğini iddia etti.


GİZLİ BELGELER NASIL SIZDI?


Belgelerin sızması ise yine grup üyeleri sayesinde oldu. Discord'da bir kullanıcı belgeleriYouTuber "wow_mao" ile paylaştı ve olay patladı. Söz konusu üye röportajın devamında 'OG'nin kamu yararı için çalıştığını ve Discord'daki arkadaşlarına fayda sağlamak için böyle bir şey yaptığını belirtti.

Polis tarafından saatlerce süren sorgularda ise Discord üyeleri 'OG' hakkında kesin bilgi vermekten kaçındı. Potansiyel federal suçlara maruz kalan şahıslar bu duruma rağmen 'OG'ye olan sadakatinden vazgeçmedi ve Yakalanana veya Amerika Birleşik Devletleri'nden kaçabilene kadar OG'nin kimliğini veya yerini kolluk kuvvetlerine ifşa etmeyeceğini söyledi.


"EN İYİ ARKADAŞIMDI"


Bugüne kadar, hiçbir federal kolluk görevlisi genç grup üyesiyle temasa geçmedi. Kendi özgürlüğü pahasına bile olsa 'OG'ye neden yardım etmeye hazır olduğu sorulduğunda, genç adam tereddüt etmeden şu yanıtı verdi; 'O benim en iyi arkadaşımdı'

ABD'li yetkililere ve uzmanlara göre, 'OG'nin yaşlarında, giriş seviyesinden alt seviye pozisyonlara kadar çalışan binlerce askeri personel ve hükümet çalışanı paylaşılan bilgilere erişebilir. Bu durum olayın açığa çıkmasını uzun yıllara yayabilir.

Milliyet