İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan Afganistan Türkmenleri Derneği’nde gerçekleşen buluşmaya; Avrasya Federasyonu üye STK Başkanları, Suriye Türkmen Dernekleri Federasyonu, Dünya Ahıska Türkleri Birliği; Kumuk, Gagauz, Nogay ve Karapapak temsilcileri; Kırgız, Özbek, Uygur, Türkmen, Kazak ve Azerbaycan Türkleri; ile Kırım  ve Afganistan Türkleri temsilcileri katıldı.

WhatsApp Image 2023-02-04 at 15.33.51

Kültür Sanat Teşkilatı TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan RAEV, TÜRKSOY’un diasporadaki Türk Dünyası, STK’nın kültür-sanat çalışmalarına her türlü desteği vereceklerini belirterek, başkan ve yöneticileri Türksoy’un etkinliklerine katılmaya davet etti. İstanbul’da Avrasya Federasyonu ile işbirliğinde Eylül ayı başlarında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı Türk Dünyası Şöleni yapılacağı müjdesini verdi.

WhatsApp Image 2023-02-04 at 15.33.49

Toplantıda söz alan diasporadaki göçmen STK başkanları kültür-sanat çalışmaları ile ilgili görüş ve önerilerini iletti. Diasporadaki sivil toplum örgütlerinin kültür-sanat çalışmalarına destek verecek olmasının önemli bir adım olduğunu belirten Avrasya Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz:

"Türksoy etkinlik ve faaliyetlerinde soydaş/göçmen STK’larımızın bilgilendirilmesi ve davet edilmesi

Türksoy ile birlikte yıl içerisinde ortak Türk dünyası kültürel etkinliğin düzenlenmesi

Etkinliklerimiz için yurt dışından Türk cumhuriyetleri ve Afganistan’dan müzik ve dans gruplarının getirilmeleri

STK’larımızın birkaç kültür sanat etkinliklerine ve kültürel yayınlarımızın neşredilmesine Türksoy’un destek olması

Federasyonumuzun inşaatları yeni biten biri burada diğeri Aksaray’da 5’er kattan oluşan iki binası bulunuyor. Bu bina merkezlerinde “Türksoy Kütüphanesi” kurulması konusunda destek verilmesi" gibi diasporadaki STK’ların ortak taleplerini iletti.

Avrasya Federasyonu Başkanı Cengiz konuşmasını şöyle tamamladı: 

“Türkistan coğrafyasında edebiyat alanında tanınmış bir şahsiyetin bizlerle görüşmek istemesi hepimizi mutlu kılmıştır. Sözlerimi TÜRKSOY Genel Sekreteri’nin 11 Kasım 2022 tarihli Türk Devlet Başkanları Zirvesi sonrası atığınız twit mesajı ile bitirmek istiyorum: “Yaşasın Türk Dünyası… Yaşasın Türk Birliği…”

Toplantı bitiminde Türksoy Genel Sekreteri’ne “milli çapan” giydirilerek, Türkistan motifli çini bir tabak, Kongrat At Tabolosu ve çeşitli kitaplar hediye edildi.