Ivan Bakanov, Pazartesi günü Rusya’yı sınır bölgelerinden askeri teçhizatı ve askerleri tamamen geri çekmemekle suçlayan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskyy’nin daha önceki sözlerini yineledi.

TATBİKAT YAPILDI

Rusya’nın sınıra asker konuşlandırması, Ukrayna’nın çatışmalı doğu bölgeleri olan Donetsk ve Luhansk’ta, Nisan 2014’ten bu yana hükümet güçlerinin Rus destekli ayrılıkçı güçlerle olan çatışmaların yoğunlaşmasından sonra gerçekleşti. 

Moskova'nın manevralarının bir parçası olarak Rus askeri birlikleri, Mart 2014'te Kiev'den ele geçirilen Kırım'ın Karadeniz bölgesinde tatbikat da yaptı.

Rusya, sınır bölgelerine taşıdığı asker sayısını kamuoyuna açıklamadı, ancak Avrupa Birliği’nin üst düzey diplomatı Josep Borrell, Nisan ayı ortasında bu rakamın 100 bin olduğunu söyledi.

UKRAYNA’YA GÜVENLİK YARDIMI

Haftalar süren gerginliklerden sonra, Rusya, 23 Nisan'dan itibaren bazı birliklerin geri çekilmesi emrini verdi. Ancak kriz, Rusya'nın Kiev ve Batılı müttefikleriyle ilişkilerinin dip noktalara inmesine yol açtı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçen hafta Washington'un, Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın yığınak askerlere yaptığı saldırgan eylemlerinin ardından Ukrayna'ya güvenlik yardımını artırabileceğini söyledi. 

Kiev'e yaptığı ziyarette Blinken, Rusya'nın bölgeden güçlerinin çekildiğini açıklamasına rağmen geride önemli miktarda asker ve teçhizat bıraktığını söyledi.


(Al Jazeera, Çeviri:polemikhaber)