Ülke hükümeti, Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu ve BM tarafından ortaklaşa yürütülen yeni bir değerlendirmeye göre, Ukrayna'nın yeniden inşa ve kurtarma faturası 411 milyar dolara çıktı.

Değerlendirmeye göre Kiev, en kritik ve öncelikli yeniden yapılanma yatırımları için yalnızca bu yıl 14 milyar dolara ihtiyaç duyacak. Tahmini maliyetler, ülke hükümetinin yıllık bütçede bu görevler için önceden tahsis edilmiş meblağ üzerinden 11 milyar dolarlık dış finansman gerektireceği anlamına geliyor.

Ukrayna Başbakanı Denis Shmygal yaptığı açıklamada, "Enerji altyapısı, konut, kritik altyapı, ekonomi ve insani mayın temizleme bu yıl için beş önceliğimiz" dedi.

İNANILMAZ YÜKSELİŞ

Yeni değerlendirme, grup tarafından geçen eylül ayında yayınlanan önceki değerlendirmeye kıyasla 60 milyar dolarlık bir artışı temsil ediyordu. O zamanlar, tahmini kurtarma ve onarım maliyetleri 349 milyar doları buluyordu. Rakamlar, ülkeye verilen zararın çoğunun, şubat 2022'nin sonlarında başlayan Rusya ile devam eden çatışmanın ilk altı ayında verildiğini gösteriyor.

Raporda, "Savaş devam ettiği sürece ihtiyaçlar artmaya devam edeceğinden, rakamlar minimum olarak kabul edilmeli" şeklinde kaydedildi. Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Anna Bjerde'ye göre, Ukrayna'nın yeniden inşası "birkaç yıl alacak" ve yetkili, ne zaman başlayabileceğine dair herhangi bir tahminde bulunmuyor. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER