Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde İstanbul’da düzenlenecek 21'inci Feminist Gece Yürüyüşü'ne dair Uluslararası Af Örgütü tarafından bir açıklama yayımlandı.

Af Örügütü tarafından yapılan açıklamada gerçekleşecek yürüyüşe gölge düşüren yasaklama kararı, darp veya diğer türde polis şiddeti olmadan yapılabilmeli ifadesi yer aldı.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Kıdemli Araştırma Danışmanı Esther Major yürüyüş hakkındaki açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

"Son yedi yıldır İstanbul’daki Feminist Gece Yürüyüşü yasaklanıyor ve Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir araya gelmek isteyen barışçıl protestoculara plastik mermiler, biber gazı, polis copları, hukuka aykırı gözaltı ve yargılamalarla karşılık veriliyor. Bu akşamki yürüyüş, geçen yıllara gölge düşüren yasaklama kararı, darp veya diğer türde polis şiddeti olmadan yapılabilmeli. Türkiye yetkilileri yürüyüşü kısıtlamak yerine yürüyenlere izin vermeli, onları korumalı ve Türkiye’deki çeşitli ayrımcılık ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet türlerine son verecek adımlar atmalıdır. Barışçıl protestocuların dile getirdiği, insan haklarının korunmasına yönelik çağrılar, felaket boyutundaki depremlerden kaynaklanan insani kriz bağlamı göz önüne alındığında bilhassa önemli ve acildir” diyen Major sözlerini şöyle sonlandırdı: “Uluslararası Af Örgütü İstanbul ve Ankara’da Feminist Gece Yürüyüşlerine katılacak. Yetkilileri, bu akşam toplanacak olan binlerce kişinin yürüyüş esnasında korunmasını ve kadın hakları alanında acil ihtiyaç duyulan adımların atılması yönündeki meşru taleplerinin karşılanmasını sağlamaya çağırıyoruz.”