Kişi başına 55 milyon dolara mal olan 17 günlük bir turu bitirmek için SpaceX kapsülüyle Dünya’ya indiler. Yolculuğun bir haftadan biraz fazla sürmesi gerekiyordu, ancak zorlu hava koşulları, ziyaretçileri planlanandan neredeyse iki kat daha uzun süre yörüngede tuttu.

İnişin ardından uzay istasyonundan ayrılmadan önce grup, görevleri sona ermek üzere olan üç NASA astronotu da dahil olmak üzere yedi ev sahibine teşekkür etti. NASA, ilk kez turistler için uzay gezisi düzenledi. Konuklara, uçuştan sorumlu şirket Axiom Space için çalışan eski bir NASA astronotu eşlik etti ve bu, uzay istasyonuna yapılan ilk tamamen özel gezi oldu. 

Axiom Space, ödeme yapan üç müşterisi için seyahatin lojistiğini üstlendi: Kanadalı özel sermaye CEO'su Mark Pathy; ve İsrailli yatırımcı Eytan Stibbe ve ABD’nin Ohio eyaletinden Connor. Refakatçileri, NASA astronotu iken dört kez uzaya uçan Axiom Space’in Başkan Yardımcısı Michael Lopez-Alegria'ydı.

İSRAİLLİ YATIRIMCI ÖLEN ASTRONOTU ANDI

Pathy, "Pek çok yönden ufuk açıcı oldu, sanırım hayatım üzerinde kalıcı bir etkisi olacak" dedi. Bu deneyim özellikle Stibbe için kişiseldi. 2003 yılında Columbia uzay mekiğinde hayatını kaybeden İsrail'in ilk astronotu Ilan Ramon'un yönetimi altında savaş pilotu olarak görev yaptı. Stibbe, Ramon'un uzay günlüğünün kalan sayfalarının kopyalarının yanı sıra Ramon'un çocukları tarafından yapılan sanat eserleri ve müzikleri yanında götürdü. Axiom Space'in ikinci uçuşu önümüzdeki baharda yapılacak. (Guardian)